S’HA PUBLICAT AL BOE, EL DIA 5 DE JUNY DE 2021, LA LLEI ORGÀNICA 8/2021, DE 4 DE JUNY, DE PROTECCIÓ INTEGRAL A LA INFÀNCIA I L’ADOLESCÈNCIA DAVANT LA VIOLÈNCIA.
La llei s’estructura en 60 articles, distribuïts en un titulo preliminar i cinc títols, nou disposicions addicionals, una disposició derogatòria i vint-i cinc disposicions finals.
El títol preliminar, articles 1 a 8, aborda l’àmbit objectiu i subjectiu de la llei, recollint la definició del concepte de violència sobre la infància i l’adolescència, així com el bon tracte, i establint els fins i criteris generals de la llei. Així mateix, entre altres aspectes, es recull la cooperació i col·laboració entre les Administracions Públiques i, s’estableix, a tal efecte, la creació de la Conferència Sectorial de la infància i l’adolescència, i la col·laboració públicoprivat.
El títol I, articles 9 a 14, recull els drets dels nens, nenes i adolescents davant la violència. Entre altres, es recull el dret a la informació i assessorament, a ser escoltats/des, a l’atenció integral, a intervindre en el procediment judicial o a l’assistència jurídica gratuïta.
El títol II, articles 15 a 20, regula el deure de comunicació de les situacions de violència. En aquest sentit, s’estableix un deure genèric, que afecta a tota la ciutadania, de comunicar de forma immediata a l’autoritat competent sobre l’existència d’indicis de violència exercida sobre nens, nenes o adolescents.
Aquest deure de comunicació es configura d'una forma més exigent per a aquells col·lectius que, per raó del seu càrrec, professió, ofici o activitat, tenen encomanada l'assistència, la cura, l'ensenyament o la protecció de persones menors d'edat: personal qualificat dels centres sanitaris, centres escolars, centres d'esport i oci, centres de protecció a la infància i de responsabilitat penal de menors, centres d'acolliment, d'asil i atenció humanitària i establiments en els quals resideixin habitualment nens, nenes o adolescents. En aquests supòsits, s'estableix l'obligació de les administracions públiques competents de facilitar mecanismes adequats de comunicació i intercanvi d'informació.
També es preveu la dotació per part de les Administracions Públiques competents dels mitjans necessaris i accessibles perquè siguin els mateixos nens, nenes i adolescents víctimes de violència, o que hagin presenciat una situació d’aquestes, els que puguin comunicar-ho de forma segura i fàcil. En aquesta línia, la norma reconeix legalment la importància dels mitjans electrònics de comunicació, tals com línies telefòniques d’ajuda als nens, nenes i adolescents, que hauran de ser gratuïtes i que les administracions hauran de promoure, recolzar i divulgar.
Es regula de manera específica el deure de comunicació de l'existència de continguts en Internet que constitueixin una forma de violència o abús sobre els nens, nenes o adolescents, siguin o no constitutius de delicte, en tant que l'àmbit d'Internet i xarxes socials és especialment sensible a aquest efecte.
El títol III, articles 21 a 52, es distribueix en dotze capítols i regula la sensibilització, prevenció i detecció precoç.
- El capítol I, article 21, estratègia per a l’eradicació de la violència sobre la infància i l’adolescència, regula l'obligació per part de l'Administració General de l'Estat de disposar d'una Estratègia d’erradicació de la violència sobre la infància i l'adolescència, amb especial incidència en els àmbits familiar, educatiu, sanitari, dels serveis socials, de les noves tecnologies, de l'esport i l'oci i de les Forces i Cossos de Seguretat.
- El capítol II, articles 22 a 25, nivells d’actuació, regula els diferents nivells d'actuació, incidint en la sensibilització, la prevenció i la detecció precoç.
- El capítol III, articles 26 a 29, àmbit familiar, parteix de la idea de família, en les seves múltiples formes, com unitat bàsica de la societat i mitjà natural per al desenvolupament dels nens, nenes i adolescents el qual ha de ser l’objectiu prioritari de les administracions públiques. La llei fa referència l’exercici en sentit positiu de la responsabilitat parental com un concepte integrador que permet reflexionar sobre el paper de la família en la societat actual i estableix mesures destinades a afavorir i adquirir aquestes habilitats.
- El capítol IV, articles 30 a 35, àmbit educatiu, desenvolupa diverses mesures de prevenció i detecció precoç de la violència en els centres educatius que es consideren imprescindibles si es té en compte que es tracta d'un entorn de socialització central en la vida dels nens, nenes i adolescents.
- El capítol V, article 36 i 37, educació superior, regula la implicació de l'Educació Superior i del Consell d'Universitats en la lluita contra la violència sobre la infància i l'adolescència.
- El capítol VI, articles 38 a 40, àmbit sanitari, estableix les mesures orientades a la col·laboració de les administracions sanitàries en el si del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut.
- El capítol VII, articles 41 a 44, àmbit dels serveis socials, reforça l'exercici de les funcions de protecció dels nens, nenes i adolescents per part dels funcionaris que desenvolupen la seva activitat professional en els serveis socials.
- El capítol VIII, articles 45 i 46, noves tecnologies, regula les actuacions que han de realitzar i promoure les administracions públiques per a garantir l'ús segur i responsable d'Internet per part dels nens, nenes i adolescents, famílies, personal educador i professionals que treballin amb persones menors d'edat.
- El capítol IX 47 i 48, àmbit de l’esport i l’oci, estableix la necessitat de comptar amb protocols d'actuació enfront de la violència en aquest àmbit i estableix determinades obligacions a les entitats que realitzen activitats esportives o d'oci amb persones menors d'edat de manera habitual, i entre la qual destaca l'establiment de la figura del delegat o delegada de protecció.
- El capítol X, articles 49 i 50, Forces i Cossos de Seguretat, determina en primer lloc que totes les Forces i Cossos de Seguretat, en tots els seus nivells (estatal, autonòmic, local), disposin d'unitats especialitzades en la recerca i prevenció, detecció i actuació de situacions de violència sobre persones menors d'edat i preparades per a una correcta i adequada actuació davant tals casos, així com que tots els integrants dels Cossos Policials rebin formació específica per al tractament d'aquesta mena de situacions. Tanmateix, en segon lloc s’estableix quins han de ser els criteris d'actuació policial en casos de violència sobre la infància i l'adolescència, la qual ha d'estar presidida pel respecte als drets dels nens, nenes i adolescents i per la consideració del seu interès superior.
En sentit de l’anterior, és especialment rellevant l'obligació d'evitar, amb caràcter general, la presa de declaració a la persona menor d'edat, excepte en aquells supòsits que sigui absolutament necessària. Això és coherent amb la reforma de la Llei d'Enjudiciament Criminal, aprovada per Reial decret de 14 de setembre de 1882, per la qual es pauta com a obligatòria la pràctica de prova preconstituida per l'òrgan instructor. L'objectiu d'aquesta llei és que la persona menor d'edat realitzi una única narració dels fets, davant el Jutjat d'Instrucció, sense que sigui necessari que ho faci ni amb anterioritat ni amb posterioritat a aquest moment.
- El capítol XI, article 51, Administració General de l’Estat en l’exterior, regula les competències d’aquesta en l’exterior en relació amb la protecció dels interessos dels menors de nacionalitat espanyola que es trobin a l’estranger.
- El capítol XII, article 52, de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD), recull el paper de l’AEPD en la protecció de dades personals, garantint els drets digitals de les persones menors d'edat en establir un canal accessible i la retirada immediata dels continguts il·lícits.
El títol IV, articles 53 a 55, regula les actuacions en centres de protecció de persones menors d'edat.
El títol V, articles 56 a 60, es distribueix en dos capítols. D’aquest el primer va dedicat a regular l’organització administrativa i el segon introdueix una regulació específica en relació amb la certificació negativa del Registre Central de Delinqüents Sexuals, que passa a denominar-se Registre Central de Delinqüents Sexuals i de Tràfic d'Éssers humans, desenvolupant i ampliant la protecció de les persones menors d'edat a través del perfeccionament del sistema d'exigència del requisit de no haver comès delictes contra la llibertat o indemnitat sexuals o de tràfic d'éssers humans per a desenvolupar activitats que suposin contacte habitual amb persones menors d'edat.
Pel que fa a les modificacions legislatives, la Llei Orgànica 8/2021, de 4 de juny, de protecció integral a la infància i l’adolescència davant la violència, modifica les següents lleis:
- La disposició final primera modifica els articles 109 bis, 110, 261 i 416 de la LECRIM.
- La disposició final segona modifica els articles 92, 154, 158 i 172.5 del Codi Civil.
- La disposició final tercera modifica la Llei Orgànica 1/1979, de 26 de setembre, General Penitenciària.
- La disposició final quarta modifica la LOPJ.
- La disposició final quinta modifica la Llei 34/1988, d’11 de novembre, General de Publicitat.
- La disposició final sexta dóna una nova redacció als delictes d’odi dels articles 22.4, 314, 511, 512, 515.4 del CP. També s’incrementa l’edat a partir del qual s’aplicarà el subtipus agreujat del delicte de lesions de l’article 148.3 i es modifiquen els articles 180, 183, 183 bis, 188, 189, 225 bis.
- La disposició final sèptima modifica la Llei 1/1996, de 10 de gener, d'assistència
jurídica gratuïta, reconeixent el dret a l'assistència jurídica gratuïta a les persones
menors d'edat i les persones amb discapacitat necessitades d'especial protecció
quan siguin víctimes de delictes violents greus amb independència dels seus recursos per a litigar. - La disposició final vuitena modifica la Llei Orgànica 1/1996, de 15 de gener, de Protecció Jurídica del Menor, de modificació parcial del CC i de la Llei d’Enjudiciament Civil.
- La disposició final novena modifica els articles 779 i 780 de la LEC.
- La disposició final dècima modifica l'article 1 de la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere.
- La disposició final onzena modifica l'article 4 de la Llei orgànica 5/2000, de 12
de gener, reguladora de la responsabilitat penal dels menors. - La disposició final dotzena modifica el text refós de la Llei sobre Infraccions
i Sancions en l'Ordre Social, aprovat per Reial decret legislatiu 5/2000, de 4 d'agost. - La disposició final tretzena per la qual es modifica la Llei 41/2002, de 14 de novembre,
bàsica reguladora de l'autonomia del pacient i de drets i obligacions
en matèria d'informació i documentació clínica. - La disposició final catorzena modifica la Llei 44/2003, de 21 de novembre, d'ordenació
de les professions sanitàries. - La disposició final quinzena modifica la Llei 15/2015, de 2 de juliol, de la
Jurisdicció Voluntària. - La disposició final setzena modifica la Llei orgànica 7/2015, de 21 de juliol, per la
qual es modifica la Llei orgànica 6/1985, d'1 de juliol, del Poder Judicial, per a actualitzar
la denominació de l'especialitat en Medicina Legal i Forense.
Aquesta llei entra en vigor al cap de 20 dies de la seva publicació al BOE. No obstant això, el previst als articles 5.3. 14.2, 14.3, 18, 35 i 48.1 b) i c) produiran efectes al cap de sis mesos de l’entrada en vigor de la llei i la disposició final catorzena, produirà els efectes a partir de l’1 de gener de 2022.
Enllaços:
- Llei Orgànica 8/2021, de 4 de juny, de protecció integral a la infància i l’adolescència davant la violència: https://www.boe.es/boe/dias/2021/06/05/pdfs/BOE-A-2021-9347.pdf