S’HA PUBLICAT AL DOGC, L’11 DE FEBRER DE 2021, EL DECRET LLEI 8/2021, DE 9 DE FEBRER, SOBRE LA TRANSPARÈNCIA I EL DRET D’ACCÉS A LA INFORMACIÓ PÚBLICA.
Aquest Decret té com finalitat garantir una implementació de la Llei més homogènia, efectiva i exhaustiva, clarificar conceptes jurídics indeterminats i resoldre dubtes interpretatius aprofitant la valuosa experiència adquirida per les administracions públiques de Catalunya, així com desenvolupa de forma parcial la Llei 19/2014, del 29 de desembre, concretament, els seus títols I i II, i els capítols I, II i III del títol III, referents a les disposicions generals, les disposicions sobre transparència i les disposicions sobre dret d'accés a la informació pública. Resten fora, per tant, de l'objecte d'aquest decret el desenvolupament del règim de garanties del dret d'accés a la informació pública previst al capítol IV del títol III de la Llei 19/2014, del 29 de desembre, així com els títols IV a IX de la Llei.
En sentit de l’anterior, el Decret de transparència i el dret d’accés a la informació pública s’estructura en quatre títols, amb un total de setanta-nou disposicions, una disposició derogatòria única i tres disposicions finals.
El Títol I, articles 1 a 12, relatiu a les disposicions generals, s’estructura en quatre capítols.
El capítol I, articles 1 a 3, regula l’objecte del decret i el seu àmbit subjectiu d’aplicació, amb indicació expressa de quins són tots els subjectes que es consideren obligats segons la Llei 19/2014, de 29 de desembre, i amb una definició genèrica i transversal del concepte d’unitat d’informació, entesa com les unitats o òrgans de les administracions públiques que desenvolupen tasques relacionades amb la coordinació, la comunicació, el suport i l’accés a la informació pública.
El capítol II, articles 4 i 5, té per objecte definir els conceptes d’entitats del sector públic i del personal directiu de les entitats del sector públic de l’Administració de la Generalitat, als efectes de l’aplicació de la Llei i el decret.
El capítol III, articles 6 i 7, té el mateix objecte que l’anterior, però en relació amb les administracions locals.
El capítol IV, articles 8 a 12, és dedicar a altres subjectes obligats, de naturalesa privada, que s’identifiquen amb persones obligades, per diferents motius, a subministrar informació a les administracions públiques responsables, d’acord amb l’article 3.2 de la Llei, o amb entitats privades que poden ser, a més, responsables del compliment propi de determinades obligacions de transparència activa d’acord amb l’article 3.4 de la Llei.
El Títol II, articles 13 a 52, estructurat en vuit capítols, regula les obligacions de publicitat activa de totes les administracions públiques, en el concepte ampli del terme que es conté, als efectes d’aquest decret, a l’article 2. f), de la Llei, i l’article 2 del decret, amb la particularitat que el seu darrer capítol és d’aplicació només a les corporacions de dret públic i els col·legis professionals.
El capítol I, articles 13 a 15, regula les obligacions generals a tota la informació pública.
El capítol II, articles 16 a 19, regula la informació pública relativa a l’organització institucional i l’estructura de les administracions públiques.
El capítol III, articles 20 a 27, regula la informació relativa al personal al servei de les administracions públiques.
El capítol IV, articles 28 a 33, regula la informació pública relativa, específicament, als alts càrrecs i el personal directiu.
El capítol V, articles 34 a 42, regula la informació pública amb especial rellevància jurídica.
El capítol VI, articles 43 a 45, regula la transparència en la gestió administrativa.
El capítol VII, articles 46 a 51, regula altres matèries sotmeses a publicitat activa no incloses en els capítols anteriors.
El capítol VIII, article 52, regula de forma específica les obligacions de publicitat activa de les corporacions de dret públic i els col·legis professionals.
El Títol III, articles 53 a 73, estructurat en tres capítols, regula determinats aspectes relacionats tant amb l’objecte del dret d’accés a la informació pública com amb l’exercici d’aquest dret subjectiu, que correspon a totes les persones de més de setze anys.
El capítol I, articles 53 a 63, relatiu a l’exercici del dret d’accés, ofereix i clarifica el concepte d’informació pública com a objecte del dret, així com els requisits de la sol·licitud d’accés, especialment el relatiu a la identitat de la persona sol·licitant d’informació, així com aspectes de contingut procedimental. En aquest sentit, convé destacar la regulació d’aspectes rellevants del procediment de tramitació de les sol·licituds d’accés, com ara la derivació, les sol·licituds transversals, l’esmena i l’acumulació de les sol·licituds, l’audiència a terceres persones afectades per l’accés o els règims especials d’accés, entre altres.
El capítol II, articles 64 a 70, desenvolupa dos grans aspectes que poden determinar l’accés efectiu a la informació pública: les causes d’inadmissió i els límits aplicables de conformitat amb la Llei 19/2014, de 29 de desembre. S’hi inclou específicament un article dedicat al desenvolupament de les previsions legals relatives a la protecció de les diferents dades personals que pot haver-hi en la informació a l’accés a la qual se sol·licita.
El capítol III, articles 71 a 73, té per objecte la resolució de les sol·licituds d’accés i diferents aspectes relacionats amb l’accés material efectiu a la informació pública sol·licitada. Així mateix, s’introdueix com a novetat un procediment simplificat per tal d’eliminar algunes de les exigències procedimentals i reduir la durada del procediment en benefici de la persona interessada, procediment que finalitza amb una comunicació substitutòria de la resolució, en els casos que preveuen a l’article 34.8 de la Llei 19/2014, de 29 de desembre.
Pel que fa al Títol IV, articles 74 i 75, referent a la reutilització, es desenvolupen els articles 16 i 17 de la Llei 19/2014, del 29 de desembre, tenint en compte la normativa aplicable en matèria de reutilització i concretament el que estableix la Llei 37/2007, de 16 de novembre, sobre reutilització de la informació del sector públic. En particular, cal destacar la creació de la Llicència oberta d'ús d'informació - Catalunya, una llicència que preveu unes condicions mínimes per a la reutilització d'informació pública.
El Títol V, articles 76 a 79, regula i unifica el marc institucional en l'àmbit de la transparència i govern obert de l'Administració de la Generalitat i les entitats del seu sector públic, que incorpora la definició de les funcions de la Comissió Interdepartamental de Transparència i Govern Obert, l'atribució de funcions de la unitat directiva de l'Administració de la Generalitat competent en matèria de transparència, i la definició i concreció de les funcions de les unitats d'informació de l'Administració de la Generalitat.
D’altra banda la disposició derogatòria única deroga la disposició addicional del Decret 233/2016, de 22 de març i, en relació amb les disposicions finals, la primera modifica l’article 3 del Decret 233/2016, de 22 de març i la segona disposa que les persones sol·licitants d'accés a informació sotmès a un règim especial gaudiran igualment del mecanisme bàsic de garantia de reclamació davant la Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la Informació Pública, sempre que la normativa específica no estableixi un altre sistema de reclamació específic.
Finalment, de conformitat amb la disposició final tercera, aquest Decret entra en vigor una vegada hagin transcorregut vint dies des del dia en què es publiqui íntegrament en el DOGC.
Enllaços:
- Decret 8/2021, de 9 de febrer: https://portaldogc.gencat.cat/utilsEADOP/PDF/8339/1835612.pdf
- Acords de Govern de 9 de febrer de 2021 (pàgines 10 i 11): https://govern.cat/govern/docs/2021/02/09/14/22/2d122dd9-b0ab-4203-a279-...