S’ha publicat al DOGC el dilluns 3 d’agost de 2020 la Llei 8/2020, del 30 de juliol, de protecció i ordenació del litoral.
Aquest Decret llei s’estructura en 34 articles distribuïts en vuit títols, deu disposicions addicionals, cinc disposicions transitòries, una derogatòria i dues disposicions finals.
El títol I, articles 1 a 3, estableix l’objecte – regular l’ordenació i la protecció del litoral en el territori de Catalunya-, l’àmbit d’aplicació i les finalitats de la Llei, transposant els objectius del Protocol de gestió integrada de les zones costaneres de la Mediterrània.
El Títol II, articles 4 a 16, regula els instruments d’ordenació i gestió del litoral, articulats d’acord amb el Pla de protecció i ordenació del litoral i els plans d’ús del litoral i de les platges. La finalitat d’aquestes mesures és garantir una millor classificació i regulació de la diversitat de platges i superar un marc legal que únicament distingeix entre platges urbanes i platges naturals. També es preveuen mesures d’adaptació de la costa als efectes del canvi climàtic.
El Títol III, articles 17 i 18, regula el règim d’intervenció administrativa a les zones de servitud. En destaca l’establiment del règim de declaració responsable davant els ajuntaments per a obres i usos que no impliquen un increment de la superfície ocupada, ni del volum existent, ni un canvi de l’ús autoritzat.
El Títol IV, articles 19 a 24, estableix el règim d’utilització del domini públic maritimoterrestre. Dividit en dos capítols, el primer regula els criteris de classificació dels trams de platges i llur règim d’ocupació, que el Pla de protecció i ordenació del litoral haurà d’acabar de determinar. El capítol segon regula les autoritzacions i en destaca que els ajuntaments passen a ser competents per a l’atorgament de les autoritzacions que s’hagin previst en llurs plans d’ús del litoral i de les platges i que s’estenen més enllà del període de la temporada.
El Títol V, articles 25 i 26, determina el règim econòmic financer del domini públic maritimoterrestre. Com a aspecte rellevant, es preveu la creació d’un nou cànon a favor de l’Administració de la Generalitat per a l’explotació d’activitats que requereixen una concessió, destinat a millorar la conservació, la recuperació i la restauració del domini públic maritimoterrestre del litoral de Catalunya.
El Títol VI, articles 27 i 28, regula els instruments de participació pública. Es crea el Consell Rector del Pla de Protecció i Ordenació del Litoral i els consells rectors dels plans d’ús del litoral i de les platges que exerceixen les funcions de participació, consulta i tutela de la gestió, vetllant pel compliment de la normativa reguladora.
El Títol VII, articles 29 a 32, estableix un nou marc competencial entre la Generalitat i els ajuntaments (l’article 29 fixa les competències de l’Administració de la Generalitat i l’article 30 les competències dels ajuntaments), concreta els òrgans competents en matèria de protecció de la legalitat i crea la Comissió d’Ordenació del Litoral.
El Títol VIII, articles 33 i 34, regula la inspecció del litoral i les facultats i funcions en matèria d’inspecció litoral. S’atorga la condició d'autoritat al personal al servei de les entitats públiques al qual s'encomanin aquestes funcions. Aquesta regulació es completa amb les disposicions contingudes en la part final de la Llei.
Les disposicions addicionals estableixen el termini per a elaborar del Pla de protecció i ordenació del litoral; el règim especial del municipi de Barcelona i el de l’Àrea Metropolitana de Barcelona; la cooperació i col·laboració interadminsitrativa; la igualtat efectiva de dones i homes en els òrgans derivats de l’aplicació d’aquesta llei, la finestreta única empresarial; concessions i altres instruments específics d’ordenació de l’espai marítim; la nàutica esportiva i popular; el conservatori del Litoral de Catalunya i les mesures excepcionals en situacions de força major.
Així mateix, les cinc disposicions transitòries regulen el període entre l’entrada en vigor de la Llei i la dels instruments de planificació que estableix; el procediment aplicable en els expedients en tràmit, els supòsits d’aplicació del cànon d’explotació d’activitats en els expedients en tràmit i en les concessions ja atorgades, i els òrgans competents mentre no es constitueixi la Comissió d’Ordenació del Litoral.
Finalment, a més d’una disposició derogatòria, la llei conté dues disposicions finals. La primera fa referència al desplegament reglamentari i la segona estableix que aquesta llei entra en vigor al cap d’un mes d’haver estat publicada al DOGC.
Enllaços
- LlEI 8/2020, del 30 de juliol, de protecció i ordenació del litoral: https://portaldogc.gencat.cat/utilsEADOP/PDF/8192/1807782.pdf