S’HA PUBLICAT AL BOE, EL DIA 30 DE SETEMBRE DE 2020, EL REIAL DECRET LLEI 30/2020, DE 29 DE SETEMBRE, DE MESURES SOCIALS EN DEFENSA DE L’OCUPACIÓ.
El Reial Decret llei presenta dos títols, catorze articles, vuit disposicions addicionals, una disposició transitòria única i set disposicions finals, més un annex.
Pel que fa al Títol I – III acord socials en defensa de l’ocupació-, es distribueix en dos capítols i les primeres tres disposicions addicionals.
El capítol I, articles 1 a 7, fa referència als expedients de regulació temporal d‘ocupació vinculats a la COVID-19 i les mesures extraordinàries.
L’article 1 inclou la pròrroga automàtica de tots els expedients de regulació temporal d’ocupació basats en l’article 22 del Reial Decret llei 8/2020, de 17 de març, fins als 31 de gener de 2021.
L’article 2 preveu el desenvolupament de les previsions específiques respecte de les mesures temporals de regulació d’ocupació –suspensió i reduccions- vinculades de manera directa amb impediments de l’activitat, o amb limitacions en el desenvolupament de l’activitat en el normal de l’empresa causat per les noves mesures de restricció o contenció sanitària. Així mateix, aquest segon article inclou mesures específiques en matèria de cotització basada en diferents percentatges d’exoneració en les quotes a la Seguretat Social.
L’article 3 pròrroga l’aplicació de l’article 23 del Reial Decret llei 8/2020, de 17 de març als procediments de regulació temporal de l’ocupació basats en causes econòmiques, tècniques, organitzatives i de producció vinculades amb la COVID-19 i iniciats després de l’entrada en vigor del present Reial Decret, amb idèntic abast i règim jurídic que el previst a l’article 2 del Reial Decret llei 24/2020, de 26 de juny, amb l’especialitat de la pròrroga dels expedients que finalitzin a partir de l’entrada en vigor d’aquest Reial Decret llei, i amb la possibilitat de prorrogar aquests expedientes sempre que existeixi acord per aquest en el període de consultes.
L’article 4 reitera els límits en relació amb el repartiment de beneficis i l’exigència de transparència fiscal ja recollits en l’article 5 del Reial Decret 24/2020, de 26 de juny, aplicant-los a les empreses incloses en l’article 1.
Així mateix, l’article 6 prorroga els articles 2 i 5 del Reial Decret- llei 9/2020, de 27 de març, pel que s’adopten les mesures complementàries, en l’àmbit laboral, per pal·liar els efectes derivats de la COVID-19, fins al 31 de gener de 2021.
El capítol II, articles 8 a 12, recull el conjunt de mesures extraordinàries per a la protecció per atur de les persones treballadores, inclosa la prestació extraordinària per fi de campanya per persones amb contracte fix discontinu, persones incloses en expedients de regulació d’ocupació que no siguin beneficiaris de prestació per desenvolupament, compatibilitat de les prestacions i compensació econòmica en determinats supòsits de treball temporal parcial.
El títol II, articles 13 a 14, es dedica a les mesures de suport als treballadors autònoms. En aquest sentit, l’article 13 regula la nova prestació extraordinària per cessament d’activitat de forma similar a la introduïda per l’article 17 del Reial Decret llei 8/2020, de 17 de març, a favor dels autònoms que s’han vist obligats a suspendre totalment les seves activitats en virtut de la resolució que pugui adoptar-se al respecte, prestació que es mantindria des de l’endemà a l’adopció de les mesures de cessament de l’activitat fins a l’últim dia del mes següent en què s’acorda l’aixecament d’aquesta, així com introdueix la possibilitat d’accedir a aquesta prestació aquells treballadors autònoms que encara que no es troben afectats pel cessament de l’activitat veuen reduïts els seus ingressos i no tenen accés a la prestació de cessament de l’activitat regulada en el Text refós de la Llei General de la Seguretat Social, aprovat pel Reial Decret Legislatiu 8/2015, de 30 d’octubre.
D’altra banda, l’article 14 estableix una prestació extraordinària de cessament de l’activitat per als treballadors de temporada que desenvolupen la seva activitat entre els mesos de juny a desembre de 2020, seguint la línia de l’article 10 del Reial Decret llei 24/2020, de 26 de juny.
En relació amb les disposicions addicionals, la primera fa referència a les empreses que pertanyen als sectors amb una elevada taxa de cobertura per expedients de regulació temporal d’ocupació i una reduïda taxa de recuperació d’activitat, la segona a la comissió de seguiment tripartida laboral, la tercera a la formació de les persones afectades per expedients de regulació temporal d’ocupació, la quarta regula el dret la compatibilitat entre la prestació per cessament d’activitat amb el treball per compte propi i pròrroga de les prestacions ja causades a l’empara de l’article 9 del Reial Decret llei 24/2020, de 26 de juny, la cinquena fa referència a la comissió de seguiment de les mesures de suport per a la recuperació de l’activitat dels treballadors autònoms en l’àmbit de la Seguretat Social, la sisena estableix el dret a la percepció del bo social per part de determinats col·lectius en situació de vulnerabilitat econòmica, la setena a les conseqüències de l’aplicació indeguda del dret a la percepció del bo social per part de determinats col·lectius en situació de vulnerabilitat econòmica i la vuitena a la bonificació del pagament d’aranzels notarials i del Registre de la Propietat.
La disposició transitòria única fa referència als expedients de regulació temporal d’ocupació basats en l’apartat 2 de la disposició addicional primera del Reial Decret llei 24/2020, de 26 de juny, de mesures socials de reactivació de l’ocupació i protecció del treball autònom i de competitivitat del sector industrial.
Les disposicions finals modifiquen diverses normatives. En aquest sentit, la primera modifica la Llei d’Enjudiciament Criminal, la segona modifica el Text refós de la Llei de l’Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats, la tercera el text refós de la Llei General de la Seguretat Social, la quarta el Reial Decret llei 11/2020, i la cinquena el Reial Decret llei 20/2020.
Aquest Reial Decret entra en vigor el mateix dia de la seva publicació al BOE.
Enllaços