S’HA PUBLICAT AL BOE, EL DIA 14 D’OCTUBRE DE 2020, EL REIAL DECRET 901/2020, DE 13 D’OCTUBRE, PEL QUE ES REGULEN ELS PLANS D’IGUALTAT I REGISTRE I ES MODIFICA EL REIAL DECRET 713/2010, DE 28 DE MAIG, SOBRE REGISTRE I DIPÒSIT DE CONVENIS I ACORDS COL·LECTIUS DE TREBALL.
EL Reial Decret s’estructura en quatre capítols, dotze articles, quatre disposicions addicionals, una disposició transitòria, una disposició única i tres disposicions finals.
La finalitat és que les empreses tinguin plans d’igualtat efectius i específics que posin èmfasi en el diagnòstic amb efectes reals i sense reproduir estereotips de gènere. En aquest sentit, el Reial Decret reforça la negociació, estipula les regles i el procediment de negociació, particularment en les empreses que no tenen representants legals.
Pel que fa al capítol I, articles 1 a 3, aquest determina l’abast subjectiu dels plans d’igualtat i regula les qüestions relacionades amb les empreses obligades a negociar, elaborar i implementar els plans d’igualtat.
El capítol II, articles 4 a 6, regula el procediment negociador que ha de conduir a l’elaboració del pla d’igualtat.
D’altra banda, el capítol III, articles 7 a 10, estableix l’àmbit material dels plans d’igualtat i desenvolupa el seu contingut. En aquesta línia, es fan referències precises al Reial Decret 902/2020, de 13 d’octubre, d’igualtat retributiva entre homes i dones, en desenvolupament d’aquest, i en concret, de les auditories retributives com a part del contingut mínim dels plans d’igualtat.
També es recull el desenvolupament de mesures i sistemes de seguiment i avaluació, destacant la importància que s’adoptin criteris i terminis de revisió que garanteixin l’eficàcia i adequació dels plans d’igualtat.
El capítol IV, articles 11 i 12, desenvolupa l’obligació de registrar els plans d’igualtat, mitjançant una modificació en el Reial Decret 713/2010, de 28 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis i acords col·lectius de treball. Aquesta obligació es fa extensiva a tots els plans d’igualtat, independentment de l’origen i naturalesa, així com el dipòsit voluntari de les mesures i protocols de prevenció d’assetjament sexual i per raó de sexe, que, en defecte dels plans d’igualtat estan obligades a elaborar i aplicar les empreses en els termes establerts pels articles 45.1 i 48 de la Llei Orgànica 3/2007, de 22 de març.
L’entrada en vigor del Reial Decret és al cap de tres mesos des de la seva publicació al BOE.
Enllaços:
- Reial Decret: https://www.boe.es/boe/dias/2020/10/14/pdfs/BOE-A-2020-12214.pdf
- Nota de premsa la Moncloa (pàgina 12): https://www.lamoncloa.gob.es/consejodeministros/referencias/documents/2020/refc20201013.pdf