S’HA PUBLICAT AL BOE, EL 3 DE FEBRER DE 2021, EL REIAL DECRET LLEI 3/2021, DE 2 DE FEBRER, PEL QUAL S’ADOPTEN MESURES PER A LA REDUCCIÓ DE LA BRETXA DE GÈNERE I ALTRES MESURES EN ELS ÀMBITS DE LA SEGURETAT SOCIAL I ECONÒMIC.
El present Reial Decret llei s’estructura en 9 articles distribuïts en dos títols, el títol I dedicat a les mesures en l’àmbit de la Seguretat Social, dividit al seu torn en 3 capítols, i el títol II dedicat a la resta de mesures d’àmbit econòmic, quatre disposicions addicionals, una disposició transitòria única, una disposició derogatòria única i tres disposicions finals.
Entre les mesures es poden destacar les següents:
Mesures per a la reducció de la bretxa de gènere
-
Creació d’un nou complement vinculat a la maternitat i a la paternitat per reduir la bretxa de gènere que actualment es produeix en les pensions. Aquest estarà associat a l’acreditació d’un perjudici en la carrera professional en els períodes posteriors a tenir un fill/a i, en el supòsit que tots dos progenitors acreditin el perjudici o si cap dels dos no ho fes, el dret es reconeixerà a la mare, reduint això la bretxa de gènere.
La compensació serà d’una quantia fixa de 378 euros anuals per cada fill a partir del primer fins a un màxim de quatre, que es reconeixerà en totes les modalitats de pensió (jubilació, jubilació anticipada voluntària, incapacitat permanent i viduïtat), a excepció de la jubilació parcial. Aquesta quantia s’actualitza d’acord amb la revalorització de les pensions i no computa a efectes de complement a mínims ni computa com a topall de la pensió.
Mesures per als professionals sanitaris
- S’estableix la consideració de malaltia professional de la COVID-19 per als professionals sanitaris i sociosanitaris. En aquest sentit, aquells professionals que prestin serveis en centres sanitaris i sociosanitaris inscrits en els registres corresponents; aquells que atenguin en l'exercici de la seva professió, durant la prestació de serveis sanitaris o sociosanitaris, a malalts contagiats pel virus SARS-Cov2; i hagin contret el virus des de la declaració de la pandèmia internacional per l'OMS fins que les autoritats sanitàries aixequin totes les mesures de prevenció adoptades per a fer front a la crisi sanitària, tindran les mateixes prestacions que la Seguretat Social atorga als afectats per una malaltia professional.
FLEXIBILITZACIÓ D’UNITAT DE CONVIVÈNCIA PER A L’ACCÉS A L’INGRÈS MÍNIM VITAL
-
Es facilita l’accés de les persones vulnerables a l’ingrés mínim vital. En concret, se suprimeix el límit de titulars per habitatge per a les persones sense llar o que resideixen en centres residencials de caràcter no permanent, a més de reconèixer la situació de persones en situació de vulnerabilitat que s’agrupen en un mateix habitatge.
S’introdueix el concepte d’unitat de convivència independent (família nuclear), en els supòsits de dones amb violència de gènere, divorciades o separades; així com els afectats per desnonament o inhabitabilitat per a permetre l’accés a la prestació.
-
Es possibilita que en altres situacions de convivència complexa l’acreditació de la unitat de convivència pugui ser certificada pels serveis socials, entitats col·laboradores de l’IMV i el tercer sector social, subsidiàriament i transitòriament.
MESURES ECONÒMIQUES
-
S’amplia la cobertura i pròrroga del termini de sol·licitud de les moratòries financeres per pal·liar els efectes econòmics de la COVID-19.
S’amplia fins al 30 de març la possibilitat de sol·licitar moratòries o suspensions en el pagament de les quotes de finançament, podent ajornar fins a un total de 9 mesos el pagament del principal i els interessos dels seus préstecs amb o sense garantia hipotecària.
Aquest Reial Decret llei entra en vigor l’endemà de la seva publicació al BOE.
Enllaços:
- Reial Decret llei 3/2021, de 2 de gener: https://www.boe.es/boe/dias/2021/02/03/pdfs/BOE-A-2021-1529.pdf
- Consell de Ministres de 2 de febrer de 2021 (pàgines 7 a 9): https://www.lamoncloa.gob.es/consejodeministros/referencias/documents/2021/refc20210202.pdf