El reconeixement extrajudicial de crèdits és una competència específicament atribuïda al Ple de la Corporació en virtut, en primer lloc, de l’article 60.2 del Reial Decret 500/1990, de 20 d’abril, pel que es desenvolupa el Capítol Primer del Títol Sisè de la Llei 39/1988, de 28 de desembre, reguladora de les Hisendes Locals, en matèria de pressupostos que diu el següent:
<<2. Corresponderá al Pleno de la Entidad el reconocimiento extrajudicial de créditos, siempre que no exista dotación presupuestaria, operaciones especiales de crédito, o concesiones de quita y espera>>.
Per una altra banda, l’article 23.1.e) del Reial Decret Legislatiu 781/1986, de 18 d’abril, pel que s’aprova el Text Refós de les disposicions vigents en matèria de Règim Local (en endavant, TRRL) estableix el següent:
<<1. Además de las señaladas en el artículo 22 de la Ley 7/1985, de 2 de abril, corresponden al Pleno, una vez constituido conforme a lo dispuesto en la legislación electoral, las siguientes atribuciones: (...) e) El reconocimiento extrajudicial de créditos, siempre que no exista dotación presupuestaria, operaciones de crédito o concesión de quita y espera>>.
A més, l’apartat 2 de l’article 23 del TRRL diu sobre la possible delegació d’aquesta competència el següent:
<<2. El ejercicio de las atribuciones establecidas en el número anterior será delegable, salvo en los supuestos previstos en el artículo 47 de la Ley 7/1985, de 2 de abril>>.
Per tant, d’acord amb l’article 23.1.e) en relació a l’apartat 2 d’aquest article 23 del TRRL la competència de reconeixement extrajudicial de crèdits és delegable sempre i quan no es trobi en un dels supòsits de l’article 47 de la LRBRL.
En relació a la possibilitat d’entendre que aquesta competència del Ple és delegable, la sentència del Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia de Sevilla, Sala Contenciosa Administrativa, Secció 1ª, de 18 Oct. 2006, Rec. 1740/2003, M.P. Eugenio Frías Martínez, F.J. 3º va entendre que la competència era delegable en base a aquest article del TRRL:
<<En relación a punto tercero del acuerdo recurrido, consistente en la delegación de competencias del Pleno respecto de reconocimiento extrajudicial de créditos siempre que no exista dotación presupuestaria, el recurso no puede prosperar.
El art. 23.1.e) del Texto Refundido 781/86 de Disposiciones legales vigentes en materia de Régimen Local, establece que además de las señaladas en el articulo 22 de la Ley 7/1985, de 2 de abril , corresponden al Pleno, el reconocimiento extrajudicial de créditos, siempre que no exista dotación presupuestaria, operaciones de crédito o concesión de quita y espera. Previéndose de modo expreso en el apartado 2 de articulo que "el ejercicio de las atribuciones establecidas en el número anterior será delegable, salvo en los supuestos previstos en el articulo 47 de la Ley 7/1985". Resulta evidente que la competencia esta prevista legalmente como susceptible de delegación, por lo que ninguna objeción de legalidad puede efectuarse a ese punto del acuerdo>>.
En la mateixa línia i citant aquesta sentència es va pronunciar també l’Audiència de Comptes de Canàries (l’òrgan fiscalitzador d’aquella comunitat autònoma) en la seva Consulta 5/2014, de 11 de desembre de 2014 a petició de l’Ajuntament de Santa Lucia de Tirajana (v. apartat enllaços)
En conclusió, la competència per al reconeixement extrajudicial de crèdits sempre que no existeixi dotació pressupostària és una competència que correspon al Ple de la Corporació d’acord amb el que estableix l’article 60.2 del R.D. 500/1990, de 20 d’abril, i l’article 23.1.e) del TRRL.
En segon lloc, aquesta competència és delegable d’acord amb el que estableix l’apartat 2 de l’article 23 del TRRL sempre que el supòsit al qual s’apliqui no sigui algun dels descrits a l’article 47 de la LRBRL.
En la nostra opinió (coincident amb la sentència que citem del TSJ d’Andalusia i l’òrgan fiscalitzador de les Illes Canàries), una interpretació integradora de tots dos articles ( l’art. 60.2 del R.D. 500/1990 i l’article 23.1.e) del TRRL 1986,s permet entendre que la competència per al reconeixement extrajudicial de crèdits correspon al Ple de l’Ajuntament però es podria delegar en la Junta de Govern Local sempre que no es tracti d’un dels supòsits descrits a l’article 47 LRBRL.