DESCARREGAR LA PROPOSTA DE RESOLUCIÓ
PROPOSTA DE RESOLUCIÓ DEL COMITÈ EXECUTIU DE L’ACM PER RECLAMAR MESURES PER A GARANTIR LA GOVERNANÇA DELS ENS LOCALS I L’EQUITAT SOCIAL I TERRITORIAL DE CATALUNYA
Iniciem el darrer any de la legislatura municipal 2019-2023. Una legislatura marcada per la COVID-19, per la crisi social i econòmica que afecta a la nostra ciutadania i que ha posat a prova la capacitat de reacció (adaptació) de totes les administracions per a fer-hi front.
Cal afrontar amb valentia la transformació de la governança dels ens locals com a inversió del nostre país en la base més sòlida que disposem per a assolir l’equitat social i territorial a Catalunya.
La proximitat, el coneixement de la realitat, l’eficàcia i l’eficiència en la gestió dels recursos i l’estima i el compromís per la terra on es viu, son els valors que podem aportar des dels Ajuntaments a la nostra societat.
El que ens queda després d’aquests tres anys, és l’evidència que els problemes estructurals que patim els ens locals, s’han agreujat. Amb l’ànim de corresponsabilitzar-nos de qualsevol mesura que ajudi al progrés de la nostra societat i al benestar dels nostres veïns i veïnes, creiem que no podem començar una nova legislatura sense haver impulsat els canvis que permetin revertir la situació actual. Si ho fem, aconseguirem que qualsevol contingència negativa com les que ens ha tocat viure aquests darrers tres anys, ens trobarà més preparats per a poder-hi donar resposta.
Entre altres mesures, proposem:
Mesures legislatives que refermin les competències i garanteixin la suficiència financera
L’ adequació del marc normatiu a la realitat socioeconòmica del nostre territori és un dels principals reptes que tenim .
Celebrem que el Govern de la Generalitat hagi iniciat els tràmits del projecte de Llei de Governs Locals i l’Estatut dels municipis rurals. Ens implicarem en la seva redacció, però reclamem que també s’impulsi la Llei de finances locals i que el debat es faci de manera coordinada entre totes les iniciatives legislatives que ens calen. Competències i finançament s’han de debatre alhora.
En aquest sentit, és especialment important legislar per consolidar la tasca dels Consells Comarcals, i el dèficit de finançament que arrosseguen.
Mesures territorials per assolir l’equitat social i territorial
Des de l’ACM sempre hem tingut una visió global del nostre territori, representem i volem representar a tots els ens locals. Per això hem denunciat el risc de fer una Catalunya a dues velocitats depenent d’on es visqui. Treballar per l’equitat territorial i social vol dir que tothom pugui tenir les mateixes oportunitats i que la majoria de serveis i inversions no es poden mesurar amb indicadors només quantitatius.
Per això fem una crida a impulsar les accions que el propi territori ha prioritzat a través l’Agenda Rural, impulsada per l’ACM i aprovada ja pel Govern. I a desenvolupar també l’Agenda Urbana i l’aliança 2030.
Cal també aprovar la nova llei de territori que tingui una visió actual i de futur pensant en les persones que viuen al nostre país.
Mesures per accedir als fons europeus en igualtat de condicions
La resposta de la Unió Europea a la crisi social i econòmica que estem patint, ha estat els fons Next Generation.
Valorem positivament que s’hagi habilitat aquest nou finançament, però ja hem alertat que l’accés als fons amb règim de concurrència competitiva no garanteix que arribi a tot el territori i a la seva ciutadania d’una manera justa i equitativa.
Per això demanem que es faci una avaluació de l’impacte territorial i social dels diferents programes i es complementin amb un fons per compensar aquells que han sortit menys afavorits.
Mesures per a garantir la governança dels ens locals
La digitalització i modernització dels nostres ens locals està permetent millorar la governança, però la rigidesa administrativa atura una transformació més profunda.
L’adaptació de la llei de contractes del sector públic a la realitat local és una de les mesures que sens dubte afavoririen aquesta millor governança i que des de l’ACM hem començat ja a debatre.
Cal també trobar solucions per l’adaptació de la reforma laboral a l’àmbit local, que ha generat problemes en la continuïtat de contractes vinculats a serveis bàsics que es presten des d’Ajuntaments i Consells Comarcals. Alhora, s’ha agreujat la manca de personal especialitzat per a la prestació d’alguns serveis.
També ens cal garantir una mínima estructura tècnica als ens locals. Passen els anys i no es resol el problema dels funcionaris d’habilitació estatal .
Als efectes de vetllar pel bon funcionament de les administracions locals, pel ple compliment normatiu, la màxima seguretat jurídica i un adequat control i fiscalització i control de la gestió economicofinancera i pressupostària, cal garantir la cobertura amb funcionaris de carrera de totes les places vacants de funcionaris amb habilitació de caràcter estatal. Per assolir aquest objectiu cal que la Generalitat de Catalunya recuperi les competències que li atorgava la Disposició Addicional de la Llei 7/2007, de 12 d’abril, de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic (EBEP), derogada per la Llei 27/2013, de 27 de desembre, de racionalització i sostenibilitat de l’Administració Local.
Sens perjudici de l’anterior, i mentre no es faci efectiva la recuperació d’aquelles competències, l’Estat ha de garantir la plena cobertura d’aquelles places amb la convocatòria de les proves selectives necessàries.
És especialment important posar a disposició dels tècnics del nostre país la preparació i la formació per a cobrir aquestes places especialitzades, tal com ja hem programat des de l’Associació Catalana de Municipis.
20 de juny de 2022