DESCARREGAR LA PROPOSTA DE RESOLUCIÓ
PROPOSTA DE RESOLUCIÓ DEL COMITÈ EXECUTIU SOBRE LA SITUACIÓ D’EMERGÈNCIA PELS INCENDIS FORESTALS
Des del passat dimecres 15 de juny, arreu del territori de Catalunya, hem patit cinquanta incendis al dia que han posat en situació de risc gran part de la massa forestal, conreus, masies i nuclis urbans de Catalunya.
Les altes temperatures, la falta de pluges, les tempestes seques, la densitat forestal, el sotabosc dens, l’increment amb més del doble de superfície forestal en els darrers 50 anys, són alguns dels factors que ha provocat aquesta situació d’emergència a molts llocs de Catalunya.
La simultaneïtat d’avançament de grans incendis i la proliferació d’altres focs de dimensions més modestes, ha provocat la disminució de dotació d’efectius dels cossos dels Bombers de la Generalitat de Catalunya concentrats en determinades zones de boscos, els quals han hagut d’optar per buscar estratègies per evitar l’avançament cap a zones on podrien desenvolupar potencialitats de milers d’hectàrees d’extensió. Arrel d’aquesta situació d’emergència, Protecció Civil ha activat el pla especial d’emergències INFOCAT.
Donada la situació d’emergència provocada pels incendis, molts dels conreus de cereals s’han hagut de llaurar per tal d’impedir l’avançament de l’incendi.
Cal destacar l’actuació d’Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), pagesos i voluntaris que degut a la falta d’efectius han estat elements claus per aturar l’avançament d’incendis en conreus i nuclis urbans, en zones molt concretes.
Paral·lelament, els Agents Rurals de Catalunya, el passat dijous 16 de juny, van activar el nivell 2 del Pla Alfa a 27 comarques de Catalunya per l’elevat perill d’incendi forestal, a causa de les altes temperatures i les baixes humitats. Aquest pla és el procediment operatiu establert pel cos d’Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis, davant de situacions de perill d’incendi forestal.
Donada la situació d’emergència que es troba Catalunya, el Comitè Executiu sotmet a aprovació la següent resolució per:
1. Mostrar el suport de l’ACM, a tots aquells territoris que estant patint o han tingut incendis.
2. Mostrar el suport a totes les persones que estan al territori combatent els incendis: els cossos de Bombers de la Generalitat, ADF, pagesos, voluntaris. I també als alcaldes, alcaldesses, regidors i regidores d’aquests nuclis de població.
3. Instar al Govern de la Generalitat de Catalunya que esmerci tots els esforços institucionals i econòmics possibles així com en la coordinació entre totes les institucions, agents socioeconòmics i persones que intervenen per tal de ser eficaços en aquelles accions que ajudin a la mitigació del foc i a evitar la proliferació de nous incendis.
4. Cal seguir apostant també pels bombers voluntaris. En aquest sentit, instem al Govern de la Generalitat a què reincorpori tots els bombers voluntaris que han estat donats de baixa en aquest darrer any.
5. Cal revertir l’abandonament dels espais agrícoles. A Catalunya els espais forestals, boscos i pastures, representen les dues terceres parts de la superfície del país (61,2%). Davant l’evidència dels efectes del canvi climàtic, instem al Govern de la Generalitat de Catalunya que prengui totes les mesures possibles per tal de trobar de manera corresponsable amb el territori, nous models de gestió i aprofitament d’aquesta massa forestal. Cal apostar per l’economia circular en la gestió forestal.
6. Instar a totes les administracions, inclòs el Parlament de Catalunya, i en especial el Govern de la Generalitat, a impulsar les mesures que preveu l’Agenda Rural de Catalunya, en especial sobre el sistema forestal. Aquestes accions es centren en avançar cap a una gestió i aprofitament sostenible.
20 de juny de 2022