El passat dia 10 de febrer de 2022, l’Oficina Virtual per a la Coordinació Financera amb les Entitats Locals va publicar una Nota sobre com s’ha de tramitar la sol·licitud d’informe de sostenibilitat financera al qual fa referència l’article 7.4 de la Llei Reguladora de Bases del Règim Local.
A continuació, explicarem en que consisteix aquest Informe i resumirem el contingut de la Nota elaborada per la Subdirecció General de Gestió Pressupostària i Financera de les Entitats Locals del Ministeri d’Hisenda i Funció Pública.
En primer lloc, l’article 7.4 de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, Reguladora de les Bases del Règim Local (en endavant, LRBRL) diu el següent sobre l’emissió d’aquests informes:
<<Les Entitats Locals només podran exercir competències diferents de les pròpies i de les atribuïdes per delegació quan no es posi en risc la sostenibilitat financera del conjunt de la Hisenda municipal, d’acord amb els requeriments de la legislació d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera i no s’incorri en un supòsit d’execució simultània del mateix servei públic amb un altre Administració Pública. A aquests efectes, seran necessaris i vinculants els informes previs de l’Administració competent per raó de la matèria, en el que s’assenyali la inexistència de duplicitats, i de l’Administració que tingui atribuïda la tutela financera sobre la sostenibilitat financera de les noves competències.
En tot cas, l’exercici d’aquestes competències hauran de realitzar-se en els termes previstos per la legislació de l’Estat i de les Comunitats Autònomes>>.
En la citada Nota es deixa clar que les entitats locals només poden exercir competències diferents de les pròpies o les atribuïdes per delegació si es posa de manifest la inexistència de duplicitats i que no es posarà en risc la sostenibilitat financera, sent preceptius i vinculants els següents informes:
- Informe previ de l’Administració competent per raó de la matèria, en el que s’assenyali la inexistència de duplicitats.
- Informe previ de l’Administració que tingui atribuïda la tutela financera sobre la sostenibilitat financera de les noves competències.
La Nota del Ministeri sosté i posa èmfasi en la necessitat de disposar de tots dos informes doncs en cas contrari, diu la nota, <<s’estarien exercint (les competències) fora del marc legal vigent, excepte en els casos exceptuats legalment>>. Entre aquests casos exceptuats legalment, la Nota cita el cas de l’anomenat Ingrés Mínim Vital (IMV) on l’article 25.3 de la Llei 19/2021, de 20 de desembre, per la que s’estableix el Ingrés Mínim Vital estableix el següent: <<L’exercici de les funcions citades en l’apartat anterior no requerirà, en cap cas, els informes previs que estableix l’article 7.4 de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, Reguladora de les Bases de Règim Local>>.
En relació a la informació i documentació que han de facilitar les Corporacions locals per tal que l’Administració que té atribuïda la tutela financera sobre la sostenibilitat financera de les noves competències (és a dir, el Ministeri d’Hisenda i Funció Pública) pugui emetre el seu Informe, es cita en la Nota que s’haurà de remetre les següents magnituds i la seva evolució a 5 anys:
- Identificació de la nova competència que es proposa exercir;
- Projecció a 5 anys de les despeses i ingressos vinculats a la nova competència;
- Projecció a 3 anys de l’evolució de les següents magnituds:
- El saldo del RTGG i del compte (413) del ens principal i del que prestarà la nova competència;
- L’anivellació pressupostària del ens principal i del que prestarà, en el seu cas, la nova competència;
- El PMP del grup consolidat d’ens sectoritzats com a Administracions Públiques;
- L’objectiu d’estabilitat pressupostària del grup consolidat d’ens sectoritzats com Administracions Públiques.
Si es tracta d’una competència anual només es remetran dades de l’any 2022.
- Si l’ens que exercirà la nova competència pretén acudir a l’endeutament, haurà d’aportar la dada de l’estalvi net i el saldo del capital viu.
- S’haurà de remetre informe de control financer emès per Intervenció relatiu a l’exercici de la nova competència.
La Nota diu que aquesta documentació s’haurà d’enviar, degudament signada, a través dels Registres integrats en Geiser/ORVE (dirigida a la Subdirecció General de Gestió Pressupostària i Financera de les Entitats Locals). La presentació de la sol·licitud haurà de tenir entrada en el Registre de la Subdirecció General abans del dia 1 de desembre de l’any en curs.
Nota requisits per a l’emissió de l’Informe de Sostenibilitat Financera de l’art. 7.4 de la LRBRL de la Subdirecció General de Gestió Pressupostària i Financera de les Entitats Locals. ENLLAÇ.