S’ha publicat al DOGC, el dia 22 d’abril de 2025 la Resolució CLT/1376/2025, de 9 d'abril, per la qual es dona publicitat a l'Acord del Consell d'Administració de l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural pel qual s'aprova la convocatòria per a la concessió de subvencions, en règim de concurrència competitiva, per a l'elaboració de plans directors, d'ús i manteniment o especials de protecció de béns culturals d'interès nacional i per a l'elaboració de catàlegs de béns protegits per al període 2025-2027 (ref. BDNS 826843).
OBJECTE I FINALITAT
Aquesta Resolució té per objecte obrir la convocatòria per a la concessió de subvencions, en règim de concurrència competitiva, per a l'elaboració de plans directors, d'ús i manteniment o especials de protecció de béns culturals d'interès nacional i per a l'elaboració de catàlegs de béns protegits per al període 2025-2027 (CLT085).
Es poden atorgar subvencions en les quatre modalitats següents:
a) Elaboració de plans directors de béns culturals d'interès nacional protegits en les categories de monument històric, jardí històric o lloc històric.
S'entén per pla director el document tècnic que reuneix i estudia les dades necessàries per obtenir una comprensió profunda i completa del bé protegit i el seu abast físic. Aquest document ha de permetre articular els espais, els usos i les actuacions a realitzar en un bé immoble amb la voluntat de programar i establir els criteris d'intervenció de les diferents etapes i futures actuacions. Aquestes etapes s'han d'ordenar cronològicament i s'han de quantificar econòmicament, en la mesura que sigui possible, per constituir una eina útil de treball.
b) Elaboració de plans d'ús i manteniment de béns culturals d'interès nacional protegits en les categories de monument històric, jardí històric o lloc històric.
S'entén per pla d'ús i manteniment el document que té per funció recollir les necessitats específiques que garanteixin la conservació del monument, jardí o lloc històric. Aquest document ha de contenir tota la informació necessària per a la correcta conservació del monument, jardí o lloc històric, i dels agents que han intervingut en les diferents actuacions de restauració o manteniment, i ha d'establir i programar els treballs de manteniment que cal fer periòdicament, així com els possibles nous usos, d'acord amb les característiques de l'immoble i la legislació vigent que se li apliqui.
c) Elaboració dels instruments urbanístics de protecció de béns culturals d'interès nacional protegits amb la categoria de conjunt històric i en el cas dels entorns de protecció de qualsevol bé cultural d'interès nacional (plans especials de protecció). L'àmbit d'aquest instrument ha de correspondre a la delimitació del conjunt històric i/o l'entorn.
d) Elaboració dels catàlegs de béns protegits del municipi. L'àmbit d'aquest instrument abasta la totalitat del municipi i ha d'incloure tots els elements que són susceptibles d'ésser protegits per llurs valors.
ENTITATS BENEFICIÀRIES
Poden optar a les modalitats a) i b) de la base 1.2 els ens locals de Catalunya, els ens que en depenen i les seves entitats participades majoritàriament, les cooperatives agràries, les persones físiques, les fundacions i les altres entitats privades sense finalitat de lucre, les agrupacions de persones físiques o d'entitats privades esmentades sense personalitat jurídica, així com les comunitats de béns o qualsevol altre tipus d'unitat econòmica o patrimoni separat que, tot i que no tingui personalitat jurídica, pugui portar a terme les actuacions de la base 1 i no tingui finalitat de lucre. També hi poden optar els bisbats i arquebisbats, i les parròquies i els monestirs de Catalunya que tinguin capacitat per dur a terme l'actuació subvencionable d'acord amb la normativa eclesiàstica.
Poden optar a les modalitats c) i d) de la base 1.2 els ajuntaments de Catalunya.
QUANTIA
La dotació màxima de la convocatòria és de 750.000,00 euros.
La quantia de la subvenció és d'un màxim de 50.000,00 euros i, pot cobrir fins al 80% del cost total dels treballs, excepte en el cas dels beneficiaris, els béns dels quals es trobin situats en municipis de menys de 2.000 habitants, que no pot superar el 90% del cost total dels treballs.
Per conèixer la població del municipi, es consulten les dades del padró municipal que determina l'IDESCAT l'any anterior de la convocatòria corresponent.
S'atorga la totalitat de l'import sol·licitat als projectes amb una puntuació més elevada d'acord l'ordre de prelació que derivi de l'aplicació dels criteris de valoració de la base 7 fins a esgotar la dotació pressupostària.
En el cas que al darrer projecte no se li pugui atorgar la totalitat de l'import sol·licitat, se li atorga el romanent restant.
SOL·LICITUDS
El període per presentar les sol·licituds és del 23 d'abril al 22 de maig de 2025.
El dia 22 de maig de 2025 es poden presentar sol·licituds fins a les 14:00:00 hores.