Avui s’ha publicat al DOGC ORDRE GAH/95/2016, de 26 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la selecció de projectes d'especialització i competitivitat territorial (PECT) emmarcats en la RIS3CAT i en el Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, i s'obre la convocatòria.
BASES REGULADORES PER A LA SELECCIÓ DE PROJECTES D'ESPECIALITZACIÓ I COMPETITIVITAT TERRITORIAL (PECT) EMMARCATS EN LA RIS3CAT I EN EL PROGRAMA OPERATIU FEDER DE CATALUNYA 2014-2020
OBJECTE: Aquestes bases tenen per objecte establir els requisits i el procediment per a la selecció de projectes d'especialització i competitivitat territorial (PECT) i la concessió de subvencions en el marc del PO FEDER de Catalunya 2014-2020.
Els PECT són iniciatives, impulsades pels agents del territori i liderades per les entitats públiques locals de Catalunya (ajuntaments, consells comarcals i diputacions provincials), que articulen uns projectes amb operacions i actuacions per a la transformació econòmica del territori, que tenen un fort component d'innovació.
Els PECT:
a) Contribueixen a les prioritats i als objectius de la RIS3CAT. El seu disseny és coherent amb un o més dels quatre objectius de la RIS3CAT: àmbits sectorials líders, activitats emergents, tecnologies facilitadores transversals i entorn d'innovació.
b) Contribueixen, mitjançant la implementació dels seus projectes, a les prioritats del PO FEDER de Catalunya 2014-2020. Els projectes han de prioritzar necessàriament l'eix prioritari 1 i es poden emmarcar en els eixos prioritaris 1, 2, 3, 4 o 6. També han de contribuir, en la mesura que sigui possible, a les prioritats transversals del PO FEDER de Catalunya 2014-2020: equilibri territorial, internacionalització, ocupació i especialització intel·ligent. Com a mínim, han de contribuir a dues d'aquestes prioritats.
c) S'emmarquen en una estratègia regional prèviament definida i han de tenir un impacte en la competitivitat del territori, com a mínim amb la implicació d'un àmbit sectorial líder destacat al territori.
d) Defineixen un màxim de tres eixos prioritaris. Els projectes, les operacions i les actuacions han de ser realistes i concrets, i han de tenir una vinculació clara i demostrable en el territori.
e) Es fonamenten en els actius i les capacitats del territori (teixit productiu, recursos i capacitats tècniques i personals) i compten amb la participació del teixit social i econòmic.
La convocatòria té dues línies de dotació econòmica diferenciades per als PECT de l'àmbit metropolità de Barcelona (Vallès Occidental, Vallès Oriental, Barcelonès i Baix Llobregat) i per als PECT de la resta del territori.
Per determinar l'àmbit territorial d'actuació en el cas dels PECT que tinguin entitats sòcies dels dos àmbits, es tindrà en compte el municipi de l'entitat representant en el cas d'ajuntaments, i la capital de comarca o de província de l'entitat representant, en el cas de consells comarcals i diputacions provincials.
Queda exclòs d'aquesta convocatòria l'Ajuntament de Barcelona i les operacions que tinguin o impliquin un benefici directe per al municipi, atès que la seva participació en el desenvolupament de l'estratègia RIS3CAT en el marc del PO FEDER de Catalunya 2014-2020 es vehicula mitjançant la signatura d'un conveni de col·laboració entre l'Ajuntament esmentat i la Generalitat de Catalunya, que actua en qualitat d'organisme intermedi, tal com estableix la secció 4. Enfocament integrat del desenvolupament territorial del PO FEDER de Catalunya 2014-2020.
MEMBRES DEL PECT: Poden ser membres del PECT els agents del territori següents
a) Com a entitat representant del PECT: un ajuntament, un consell comarcal o una diputació provincial.
b) L'entitat representant assumeix la coordinació del PECT i actua com a interlocutor únic davant la Direcció General d'Administració Local i els organismes responsables de la gestió i el control del PO FEDER de Catalunya
c) 2014-2020. També és responsable d'iniciar i executar la despesa elegible en el marc del PECT.
d) Com a entitat sòcia: entitats públiques o privades sense afany de lucre, que inicien i executen la despesa elegible en el marc del PECT.
e) Com a entitat participant no beneficiària: entitats públiques o privades, amb o sense afany de lucre, que participen en les operacions del PECT sense executar despesa elegible.
Les entitats beneficiàries del PECT, l'entitat representant i les entitats sòcies, són responsables d'iniciar i executar les operacions seleccionades, pagar-les i justificar-les en els terminis establerts.
El PECT ha d'estar format per un mínim de 4 membres, entre les entitats sòcies i les entitats participants no beneficiàries, inclosa l'entitat representant.
Els ajuntaments i els consells comarcals únicament poden actuar com a entitat representant d'un PECT. Una mateixa entitat beneficiària, pot ser-ho, com a màxim, de cinc PECT.
ÀMBIT TERRITORIAL D'ACTUACIÓ: Els PECT estan dirigits a dos àmbits territorials d'actuació, els quals estan definits per criteris de població i municipalitat, que s'han de respectar en cada àmbit:
PECT de l'àmbit metropolità de Barcelona
• Població mínima de 100.000 habitants.
• Plurimunicipalitat: el PECT ha d'abastar més d'un municipi, llevat que el territori tingui una població superior als 200.000 habitants.
Queda exclòs d'aquesta convocatòria l'Ajuntament de Barcelona i les operacions que tinguin o impliquin un benefici directe per al municipi, atès que la seva participació en el desenvolupament de l'estratègia RIS3CAT en el marc del PO FEDER de Catalunya 2014-2020 es vehicula mitjançant la signatura d'un conveni de col•laboració entre l'Ajuntament esmentat i la Generalitat de Catalunya, que actua en qualitat d'organisme intermedi, tal com estableix la secció 4. Enfocament integrat del desenvolupament territorial del PO FEDER de Catalunya 2014-2020.
PECT fora de l'àmbit metropolità de Barcelona
• Població mínima de 20.000 habitants, llevat que el PECT sigui d'àmbit comarcal.
• Plurimunicipalitat: el PECT ha d'abastar més d'un municipi, llevat que el territori sigui el d'una capital de demarcació provincial.
Per al compliment del requisit de població mínima es tindrà en compte la població que abastin les entitats locals territorials participants en el PECT, de conformitat amb les dades que consten en el padró municipal d'habitants a 31 de desembre de 2014. Per operacions turístiques emmarcades en l'eix prioritari 6, es considerarà la població superior a 20.000 habitants d'acord amb l'indicador de població ETCA a 31 de desembre de 2014 (definit a l'annex V, glossari de conceptes de les bases de la convocatòria).
TERMINI I PRESENTACIÓ DE SOL·LICITUDS: El termini de presentació de sol•licituds s'inicia el 5 de maig de 2016 i finalitza el 5 de setembre de 2016.
Els ajuts que regula aquesta convocatòria són subvencions per concurrència competitiva. La taxa màxima de cofinançament de la despesa elegible és del 50%. Les operacions objecte d'aquesta convocatòria no poden haver-se iniciat abans de l'1 de gener de 2014 i hauran d'estar executades i pagades el 31 de desembre de 2020.
Es podran sol·licitar pròrrogues, de manera justificada, sempre abans del 30 de novembre de 2020, i només per a les entitats beneficiàries que hagin executat i pagat un mínim del 70% de l'operació, com a màxim per la meitat del termini inicial, que s'hauran d'aprovar mitjançant resolució de l'òrgan competent. En tot cas, el termini màxim per executar i pagar les operacions, incloses les pròrrogues, serà el 31 de desembre de 2023.
Les sol·licituds s'han de presentar per mitjans telemàtics a través de l'extranet de les administracions públiques catalanes, plataforma SIFECAT1420 (http://www.eacat.cat), sens perjudici del que estableixen l'article 25 de la Llei 26/2010, del 3 d'agost, de règim jurídic de les administracions públiques catalanes, i l'article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.
ENLLAÇ PUBLICACIÓ