BASES D’UNA LÍNIA DE SUBVENCIONS ADREÇADES ALS ENS LOCALS PER A LA REALITZACIÓ D’INVERSIONS PER A L’EXECUCIÓ D’ACTUACIONS D’ABASTAMENT EN ALTA I ES DELEGUEN EN LA DIRECCIÓ LES FACULTATS PER A L’APROVACIÓ DE LES CORRESPONENTS CONVOCATÒRIES I PER RESOLDRE L’ATORGAMENT DE LES SUBVENCIONS.
S’ha publicat al DOGC, el dia 19 de novembre de 2020, RESOLUCIÓ TES/2924/2020, de 17 de novembre, per la qual es fa públic l'Acord del Consell d'Administració de l'Agència Catalana de l'Aigua pel qual s'aproven les bases d'una línia de subvencions adreçades als ens locals per a la realització d'inversions per a l'execució d'actuacions d'abastament en alta i es deleguen en la Direcció les facultats per a l'aprovació de les corresponents convocatòries i per resoldre l'atorgament de les subvencions.
OBJECTE I FINALITAT
Poden ser objecte de subvenció les inversions realitzades pels ens locals o per les agrupacions d'ens locals derivades de l'execució d'actuacions d'abastament en alta amb els objectius següents:
- La reducció en l'aigua de consum humà de la concentració de les substàncies que superin els valors dels paràmetres indicats a l'annex I i l'annex X del Reial decret 140/2003, de 7 de febrer, pel qual s'estableixen els criteris sanitaris de la qualitat de l'aigua de consum humà. A aquests efectes, no es tenen en consideració els episodis puntuals que no derivin d'una mancança infraestructural sinó d'un incident en la gestió.
- La realització dels pretractaments necessaris (filtració, decantació o ETAP) dels recursos procedents de captacions d'aigües superficials, així com la protecció de les captacions superficials per preservar la qualitat de l'aigua captada i la seva adequació ambiental.
- Resoldre una situació documentada de desabastament per manca de recurs, sempre que s'acrediti el control majoritari dels consums en alta i en baixa, i un rendiment percentual superior al 60% de la xarxa de subministrament. A aquests efectes, no es prenen en consideració problemàtiques puntuals que no derivin d'una mancança de recurs hídric o infraestructural sinó d'un incident en la gestió.
- L'assumpció per part d'un ajuntament de la prestació del servei de subministrament d'aigua en els nuclis urbans que disposen d'una xarxa de subministrament no gestionada pel municipi.
- Resoldre la manca de garantia de recurs, perquè només es disposa d'una única captació d'abastament procedent d'un pou o font o perquè es disposa d'una única captació d'aigua superficial sotmesa a estiatge o interrupcions estacionals, i que poden consistir, per exemple, en l'execució d'una connexió o d'una nova captació alternativa. També s'inclouen les actuacions adreçades a la substitució d'extraccions en masses d'aigües subterrànies que estiguin declarades en mal estat quantitatiu, i a la substitució de captacions en masses d'aigües superficials amb l'objectiu d'afavorir l'assoliment del seu bon estat ecològic.
- L'ampliació de la capacitat de regulació en nuclis que disposin d'un volum d'emmagatzematge insuficient, així com l'adequació dels dipòsits per tal de complir el que disposa el Reial decret 140/2003, de 7 de febrer, pel qual s'estableixen els criteris sanitaris de la qualitat de l'aigua per a consum humà. S'hi inclou la solució de problemes d'estanqueïtat o estructurals degudament acreditats que impedeixin el servei del dipòsit.
- L'abastament a nuclis disseminats reconeguts en el Nomenclàtor estadístic d'entitats de població de Catalunya (Nomencat) elaborat per l'Institut d'Estadística de Catalunya (IDESCAT).
- Millores i rehabilitació de canonades en alta entre les captacions principals del servei i els dipòsits de distribució, quan es tractin de canonades de fibrociment o altres materials que estiguin en un molt mal estat acreditat degudament.
- Adequació de basses i d'embassaments que siguin de titularitat municipal i que es destinin a la captació d'aigua per a la prestació del servei de subministrament d'aigua potable.
- Augmentar el rendiment de pous en servei mitjançant la rehabilitació. Inclou l'assaig de bombament previ i posterior al tractament, l'extracció i col·locació de l'equip de bombament, la inspecció inicial i final de l'estat de la canonada i la reixeta del pou, el tractament mecànic i/o químic a aplicar per a la neteja, el desenvolupament i la neteja de fons, i el reentubament de la perforació, si fos necessari. També inclou la instal·lació de sistemes de mesura del nivell piezomètric de captacions i el telecontrol associat.
- La recuperació de captacions subterrànies fora de servei en municipis connectats a una xarxa supramunicipal d'abastament, sempre que l'ens sol·licitant es comprometi a realitzar el manteniment i la conservació de la instal·lació i a acceptar el règim d'explotació coordinada que s'estableixi en el seu títol concessional. La recuperació pot incloure actuacions de rehabilitació del pou, la seva connexió a la xarxa o els processos de tractament del recurs a recuperar que siguin necessaris per al seu aprofitament.
L’apartat 1.3 estableix el que no es considera objecte de la subvenció.
ENTITATS BENEFICIÀRIES
Poden optar a les subvencions els ens locals de Catalunya titulars del servei d'abastament d'aigua i aquells ens locals o agrupacions d'ens locals que prestin el servei d'abastament d'aigua o que executin l'actuació a la qual s'adreça la inversió objecte de subvenció per delegació o encàrrec.
TIPUS I QUANTIA D’AJUTS
L’import de la subvenció es determina d’acord amb l’apartat 5 de les bases reguladores.
SOL·LICITUDS
Els ens locals sol·licitants poden presentar l'acord de sol·licitud i la documentació a què fa referència l'apartat 4 d'aquesta base en el termini que s'estableixi a la convocatòria que, en tot cas, comença a comptar a partir de l'endemà de la data de la seva publicació al DOGC.
ENLLAÇOS
- Bases reguladores: https://portaldogc.gencat.cat/utilsEADOP/PDF/8275/1822958.pdf