S’ha publicat en el DOGC la ORDRE EMC/93/2017, de 18 de maig, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions als ens locals de Catalunya per al desenvolupament de plans de foment territorial del turisme.
OBJECTE I FINALITAT
D’acord amb la Base 1, l’objecte d'aquestes bases és regular la concessió de subvencions als ens locals de Catalunya per al desenvolupament de plans de foment territorial del turisme.
ENTITATS BENEFICIÀRIES
Poden ser beneficiaris d'aquests ajuts els ajuntaments i els ens vinculats o dependents, els consells comarcals, els consorcis locals, les diputacions, els ens de gestió locals, les àrees metropolitanes i les mancomunitats de municipis de Catalunya.
En el cas dels consorcis locals, tindran aquesta consideració quan consti expressament als seus estatuts la seva adscripció a un ens local.
Les persones beneficiàries han de complir els requisits establerts en la Base 3.
ACTUACIONS I DESPESES SUBVENCIONABLES
D’acord amb la Base 5 de l’Annex de l’Ordre, el projecte ha de ser d'inversió i ha de complir amb els principis de sostenibilitat econòmica, social i mediambiental.
Tots els projectes presentats, els quals poden incloure diferents actuacions, han d'adequar-se a les directrius i els programes d'actuació inclosos al Pla estratègic de turisme de Catalunya 2013-2016 i a les Directrius nacionals 2020, i han de comportar una millora de la qualitat de l'experiència turística.
La naturalesa de les obres projectades no ha de respondre a actuacions de manteniment o conservació.
En aquest sentit es consideraran subvencionables aquelles actuacions d'inversió, dins d'un únic projecte amb un nexe comú i vertebrador, que tinguin per objecte:
a) La construcció d'aparcaments dissuasius i altres projectes que millorin la mobilitat en l'espai turístic de referència.
b) La millora de l'accessibilitat als recursos turístics, més enllà del compliment de la normativa vigent, que permeti considerar una destinació com a turisme accessible.
c) La millora de la senyalització turística urbana i rural, d'acord amb els manuals i les recomanacions d'aplicació aprovats (Manual de senyalització urbana i d'orientació. Dossier tècnic de seguretat viària núm. 24, Barcelona, Generalitat de Catalunya, Servei Català de Trànsit, Departament d'Interior, 2014; i Manual de senyalització urbana d'orientació per a vianants. Dossier tècnic de seguretat viària núm. 25, Barcelona, Generalitat de Catalunya, Servei Català de Trànsit, Departament d'Interior, 2015).
d) Les actuacions que comportin una millora del nucli urbà de les poblacions, així com la recuperació d'espais públics que redundi en una millora de la qualitat de la destinació.
e) Les noves instal·lacions o la millora dels equipaments en general, així com les instal·lacions i els serveis públics municipals que constitueixen requisits necessaris per a l'obtenció de les marques de destinacions de turisme esportiu o familiar.
f) Les inversions destinades a la millora de l'eficiència energètica, amb una finalitat clarament turística, i les inversions en infraestructures tecnològiques orientades a l'assoliment d'un model de destinació turística intel·ligent, més enllà dels requisits mínims que estableix la normativa vigent.
g) La implantació d'un projecte turístic innovador que serveixi de dinamització d'un territori concret i que diversifiqui i desestacionalitzi l'oferta existent.
Són subvencionables aquelles despeses que responguin a la naturalesa de l'activitat subvencionada, resultin estrictament necessàries i es realitzin en el termini i les condicions que determinen aquestes bases i la convocatòria corresponent.
Als efectes d'aquesta Ordre es consideraran despeses subvencionables les següents: Els tributs, quan la persona beneficiària de la subvenció els aboni efectivament. En cap cas es consideren despeses subvencionables els impostos indirectes quan siguin susceptibles de recuperació o compensació, ni els impostos personals sobre la renda.
Als efectes d'aquesta Ordre es consideraran despeses no subvencionables les següents:
a) Interessos deutors de comptes bancaris.
b) Interessos, recàrrecs i sancions administratives i penals.
c) Despeses de procediments legals i judicials.
d) Impostos indirectes quan siguin susceptibles de recuperació o compensació, i els impostos personals sobre la renda.
e) Despeses financeres.
f) Despeses generals o de funcionament del mateix ens local.
g) Despeses de personal propi de l'ens local.
h) Despeses que no estiguin definides o que no tinguin com a finalitat l'objecte de la subvenció, així com les despeses no imputables directament a les actuacions.
i) Despeses de renovació, millora i soterrament de serveis bàsics (aigua, gas, electricitat, residus, etc.).
j) Campanyes de difusió, promoció i comunicació.
k) Plans de màrqueting i/o comercialització
l) Despeses corrents d'acord amb la definició que estableixin els pressupostos generals de la Generalitat de Catalunya.
m) Adquisició de terrenys i/o equipaments
SOL·LICITUDS
Les sol·licituds es presentaran telemàticament per mitjà de l’extranet de les administracions públiques catalanes, la plataforma EACAT (http://www.eacat.cat). Els formularis de sol·licitud i la informació per trametre les sol·licituds estan disponibles a la plataforma EACAT.
La documentació que s’ha de tramitar es relaciona en la Base 6 de l’Ordre.
ENLLAÇOS
- ORDRE EMC/93/2017, de 18 de maig, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions als ens locals de Catalunya per al desenvolupament de plans de foment territorial del turisme. Enllaç