S’ha publicat en el DOGC la RESOLUCIÓ CLT/207/2018, de 2 de febrer, per la qual es dona publicitat a l'Acord del Consell d'Administració de l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC), pel qual s'aprova la convocatòria per a la concessió de subvencions en l'àmbit del patrimoni cultural per a l'any 2018 (ref. BDNS 384737).
Aquesta convocatòria es regeix per les bases generals reguladores dels procediments per a la concessió d'ajuts en règim de concurrència publicades mitjançant la Resolució CLT/232/2017, de 7 de febrer (DOGC núm. 7312, de 20.2.2017) i modificades per la Resolució CLT/2804/2017, de 30 de novembre (DOGC núm. 7511, de 5.12.17). Les bases específiques que regeixen la concessió de subvencions en l'àmbit del patrimoni cultural es regulen en la Resolució CLT/40/2018, de 12 de gener (DOGC núm. 7540, de 22.1.2018).
La convocatòria consta de les línies de subvenció següents:
1. Subvencions per al disseny i la implantació d'un sistema de gestió de documents en arxius d'entitats locals i universitats públiques.
2. Subvencions per a l'inventari i la documentació dels béns culturals que integren els museus catalans.
3. Subvencions per al funcionament i les activitats dels museus de Catalunya.
4. Subvencions a municipis i comarques per a inversions en la gestió del patrimoni arqueològic i paleontològic.
5. Subvencions per a la conservació i la restauració de béns culturals mobles i d'elements històrics i artístics del patrimoni immoble.
6. Subvencions per a l'elaboració i la millora d'instruments de descripció i la digitalització de fons del patrimoni documental de Catalunya custodiats en arxius.
7. Subvencions per a la implementació de programes estratègics i projectes específics dels museus.
Sol·licituds
El període per presentar les sol·licituds és del 20 de febrer al 5 de març del 2018.
Les sol·licituds de subvencions i els altres tràmits associats al procediment de concessió dels ajuts i la seva justificació s'han de fer només per mitjans telemàtics, d'acord amb l'Ordre CLT/4/2013, de 2 de gener, per la qual s'aprova la tramitació telemàtica obligatòria dels procediments de concessió, justificació, modificació i revocació d'ajuts de concurrència pública, modificada per l'Ordre CLT/47/2014, de 21 de febrer, a través de les plataformes següents:
a) En el cas que la persona sol·licitant sigui una administració pública o una entitat dependent o participada majoritàriament per aquella, domiciliada a Catalunya, a través de l'extranet de les administracions catalanes (http://www.eacat.cat).
b) En la resta dels casos, a través del portal Tràmits del Departament de Cultura (http://cultura.gencat.cat/ca/tramits).
A través del portal Tràmits del Departament de Cultura (http://cultura.gencat.cat/ca/tramits) es pot accedir a les plataformes esmentades, com també al formulari normalitzat de sol·licitud i als models del projecte d'activitat o actuació i al del pressupost complet i detallat.
1. Subvencions per al disseny i la implantació d'un sistema de gestió de documents en arxius d'entitats locals i universitats públiques.
Objecte i finalitat
L'objecte d'aquestes bases és la concessió de subvencions per al disseny i la implantació d'un sistema de gestió de documents en arxius d'entitats locals o d'ens que en depenen i d'universitats públiques.
La finalitat d'aquesta línia de subvenció és donar suport a les entitats locals o als ens que en depenen i a les universitats públiques que siguin titulars d'arxius per dotar-se dels instruments metodològics adequats per al disseny i la implantació de sistemes de gestió documental corporatius en el marc de la implantació de l'administració electrònica. La gestió de documents abasta integralment el tractament i el control dels documents físics i electrònics gestionats per un organisme.
Dins d'aquesta finalitat també s'inclouen totes aquelles accions tècniques vinculades a la gestió de documents que tenen com a objectiu donar compliment a les obligacions de publicitat activa i transparència que estableix l'article 35.1 de la Llei 10/2001, de 13 de juliol, d'arxius i gestió de documents, així com les actuacions destinades a fer públic el resultat de les accions esmentades en la seu electrònica o en el lloc web de l'organisme titular de l'arxiu.
Entitats beneficiàries
Poden ser beneficiàries de les subvencions les entitats locals o els ens que en depenen i les universitats públiques que siguin titulars d'arxius.
Tipus i quantia d’ajuts
La dotació màxima de la convocatòria és de 45.000€.
Despeses subvencionables
Són subvencionables, entre d'altres, les actuacions següents:
a) Estudis i auditories de gestió documental adreçades a implantar sistemes de gestió documental.
b) Estudis i projectes tècnics per a la integració de gestors documentals que permetin la transferència d'expedients a plataformes d'arxiu electrònic de documentació en fase de vigència.
c) Consultories per a la implementació de sistemes de qualitat (com ara el conjunt d'estàndards UNE-ISO 30300 Informació i documentació. Sistemes de gestió per a documents).
d) Tasques tècniques relacionades amb la implementació d'instruments tècnics com ara el quadre de classificació funcional, el calendari de conservació, l'esquema de metadades, el quadre de tipus documentals, el registre d'eliminacions de la documentació, el quadre de seguretat i accés o l'elaboració de projectes de propostes d'accés i d'avaluació documental.
Respecte de les despeses de personal, només són subvencionables les relatives al personal contractat per obra o servei determinat amb la finalitat de dur a terme el projecte subvencionat. També es poden subvencionar les despeses de contractació d'una empresa o d'un professional extern per a la implementació del projecte.
No són subvencionables les despeses que es refereixin a inversions.
S'accepten les contribucions en espècie com a part del cost del projecte, d'acord amb la base general 6.3.
2. Subvencions per a l'inventari i la documentació dels béns culturals que integren els museus catalans.
Objecte i finalitat
L'objecte d'aquestes bases és la concessió de subvencions per a l'inventari i la documentació dels béns culturals que integren els museus catalans.
Es poden subvencionar tres tipus de projectes:
a) Inventari, catalogació i digitalització dels béns culturals que integren els museus catalans.
b) Normalització de terminologia, unificació i estructuració del vocabulari tècnic emprat en la descripció dels béns culturals que integren els museus catalans.
c) Projectes de documentació dels fons fotogràfics dels museus catalans.
Entitats beneficiàries
Poden ser beneficiaris d'aquestes subvencions els ens locals o els ens que en depenen, les fundacions i altres entitats privades sense finalitat de lucre.
Tipus i quantia d’ajuts
La dotació màxima de la convocatòria és de 100.000€.
La quantia de la subvenció és d'un mínim de 1.000,00 euros i en cap cas no pot ser superior al 80% del cost total de l'activitat subvencionada.
No es poden admetre les sol·licituds de subvenció d'un import inferior a 1.000,00 euros o que continguin un pressupost del projecte inferior a 1.250,00 euros. També s'han de denegar les sol·licituds de subvenció per a projectes que, un cop valorats, només puguin obtenir una subvenció inferior a 1.000,00 euros.
Despeses subvencionables
Respecte a les despeses de personal, només són subvencionables les relatives al personal contractat per obra o servei determinat amb la finalitat de dur a terme el projecte subvencionat. També es poden subvencionar les despeses de contractació d'una empresa o d'un professional extern per a la implementació del projecte.
No són subvencionables les despeses que es refereixin a inversions.
S'accepten les contribucions en espècie com a part del cost del projecte, d'acord amb la base general 6.3.
3. Subvencions per al funcionament i les activitats dels museus de Catalunya.
Objecte i finalitat
L'objecte d'aquestes bases és donar suport als museus de Catalunya per portar a terme les seves funcions, d'acord amb la Llei 17/1990, de 2 de novembre, de museus, així com per resoldre les deficiències tècniques que els afecten.
Aquesta línia de subvencions té les modalitats següents:
a) L'activitat museística. S'entén per activitat museística la pròpia per a l'acompliment de les funcions del museu, és a dir, la reunió, conservació, documentació, estudi i exhibició de béns culturals; la difusió del coneixement per a la recerca i l'ensenyament; i la constitució del museu com espai per a la participació cultural, lúdica i científica dels ciutadans.
b) Esmena de deficiències tècniques. Només se subvencionen les actuacions per resoldre qualsevol deficiència tècnica que consti bé en el darrer informe de la Inspecció del Departament de Cultura per complir les mesures que exigeix la normativa museística o bé en els informes d'auditories sobre les exposicions permanents promogudes pel Departament de Cultura, en què s'avaluen i proposen mesures d'eficiència energètica.
En cap cas es poden subvencionar l'execució d'obres ni l'adquisició d'equipament o de material inventariable.
Entitats beneficiàries
Poden optar a aquestes subvencions:
a) Els ens locals de Catalunya i els organismes que en depenen.
b) Els consorcis locals amb domicili a Catalunya.
c) Les persones físiques, les fundacions i les altres entitats privades sense finalitat de lucre que tinguin domicili a Catalunya.
Tipus i quantia d’ajuts
La dotació màxima de la convocatòria és de 235.000,00 euros.
L'import de cada subvenció no pot ser superior en cap cas al 90% del cost total de l'activitat subvencionada.
Despeses subvencionables
Es consideren despeses subvencionables per a cadascuna de les modalitats les despeses següents:
a) En el cas de la modalitat a) de la base 1.2: despeses de reunió, conservació, documentació, estudi i exhibició de béns culturals; despeses de difusió del coneixement per a la recerca i l'ensenyament; i despeses de constitució del museu com a espai per a la participació cultural, lúdica i científica dels ciutadans.
b) En el cas de la modalitat b) de la base 1.2: treballs per resoldre les deficiències tècniques per adaptar-se a les mesures exigides en la normativa de museus (projectes arquitectònics o estudis per suprimir barreres arquitectòniques, retolació, estudis de climatització, plans de seguretat, etc.) i mesures d'eficiència energètica (projectes, estudis i adquisició de material no inventariable per millorar l'eficiència energètica).
4. Subvencions a municipis i comarques per a inversions en la gestió del patrimoni arqueològic i paleontològic.
Objecte i finalitat
L'objecte d'aquestes bases específiques és promoure la defensa i la conservació del patrimoni arqueològic i paleontològic català mitjançant subvencions a municipis i comarques per a inversions que constin en un programa anual d'inversions en la gestió del patrimoni arqueològic i paleontològic en el seu àmbit territorial.
Entitats beneficiàries
Poden ser beneficiaris d'aquestes subvencions els municipis de Catalunya de menys de 30.000 habitants, d'acord amb el cens IDESCAT i les comarques de Catalunya.
Tipus i quantia d’ajuts
La dotació màxima de la convocatòria és de 300.000,00 euros.
La quantia de la subvenció és del 100% de les despeses subvencionables, amb un límit màxim de 35.000,00 euros. Aquest percentatge s'ha de reduir proporcionalment entre tots els beneficiaris si, d'acord amb les disponibilitats pressupostàries, no és possible concedir la quantia esmentada.
Despeses subvencionables
Es considera despesa subvencionable aquella directament relacionada amb les actuacions que cal fer als jaciments descrits a la base 3.1.c per a la gestió del patrimoni arqueològic o paleontològic.
Són subvencionables les despeses relatives a intervencions arqueològiques o paleontològiques realitzades en aquests jaciments, sempre que es tracti d'intervencions preventives, d'acord amb l'article 14 del Decret 78/2002, de 5 de març, del Reglament de protecció del patrimoni arqueològic i paleontològic, i sempre que es facin l'any natural de concessió de la subvenció.
Són subvencionables les despeses corresponents a obres per a la visitabilitat de jaciments i el manteniment d'instal·lacions vinculades al programa anual d'inversions en la gestió del patrimoni arqueològic o paleontològic, incloent-hi les accions conduents a millorar la visitabilitat, la seguretat i l'accessibilitat, així com les anàlogues a aquestes, sempre que es facin al jaciment i al seu espai immediat.
Queden excloses les despeses relatives a moviments de terres i a intervencions arqueològiques o paleontològiques integrades en un projecte de recerca o que siguin d'urgència, d'acord amb els articles 6 i 19 del Decret 78/2002, de 5 de març, del Reglament de protecció del patrimoni arqueològic i paleontològic, respectivament.
Queden excloses les despeses derivades d'actuacions no vinculades directament als jaciments i als seus entorns immediats.
No és d'aplicació la base general 6.5 referent a les despeses generals o indirectes i, per tant, no són subvencionables.
5. Subvencions per a la conservació i la restauració de béns culturals mobles i d'elements històrics i artístics del patrimoni immoble.
Objecte i finalitat
L'objecte d'aquestes bases és la concessió de subvencions per contribuir econòmicament durant un període biennal a l'execució d'obres de consolidació o de restauració d'immobles situats a Catalunya i protegits en qualitat de béns culturals d'interès nacional (BCIN) o béns culturals d'interès local (BCIL).
Entitats beneficiàries
Poden optar a aquestes subvencions els ens locals i els ens que en depenen i les seves entitats participades majoritàriament, les persones físiques, les fundacions i les altres entitats privades sense finalitat de lucre, les agrupacions de persones físiques o d'entitats privades esmentades sense personalitat jurídica, així com les comunitats de béns o qualsevol altre tipus d'unitat econòmica o patrimoni separat que, tot i no tenir personalitat jurídica, puguin portar a terme les actuacions de la base 1 i no tinguin finalitat de lucre.
Tipus i quantia d’ajuts
La dotació màxima de la convocatòria és de 230.000,00 euros.
La quantia de la subvenció és d'un mínim de 8.000,00 euros i un màxim de 200.000,00 euros i en cap cas no pot ser superior al 70% del cost total de les obres.
S'han d'inadmetre les sol·licituds de subvenció d'un import inferior a 8.000,00 euros o que continguin un pressupost del projecte inferior a 11.428,00 euros. Així mateix, s'han de denegar les sol·licituds de subvenció per a projectes que, un cop valorats, només puguin obtenir una subvenció inferior a 8.000,00 euros.
Despeses subvencionables
S'accepten les contribucions en espècie com a part del cost del projecte, d'acord amb la base general 6.3.
6. Subvencions per a l'elaboració i la millora d'instruments de descripció i la digitalització de fons del patrimoni documental de Catalunya custodiats en arxius.
Objecte i finalitat
L'objecte d'aquestes bases és la concessió de subvencions destinades a la conservació preventiva i a la conservació/restauració de béns culturals mobles i d'elements històrics i artístics integrats en béns immobles que formen part del patrimoni cultural català.
Les actuacions de conservació han de ser de les especialitats de pintura i escultura sobre fusta, pintura sobre tela, pintura mural, art contemporani en qualsevol format, escultura sobre pedra, materials arqueològics i paleontològics, materials inorgànics, materials etnològics, béns tècnics, teixits, mobles, document i obra sobre paper i fotografia.
Entitats beneficiàries
Poden optar a aquestes subvencions:
a) Els ens locals de Catalunya i els organismes que en depenen.
b) Els consorcis locals amb domicili a Catalunya.
c) Les persones físiques, les fundacions i altres entitats privades sense finalitat de lucre que tinguin domicili a Catalunya.
Tipus i quantia d’ajuts
La dotació màxima de la convocatòria és de 60.000,00 euros.
Per determinar la quantia de la subvenció, no s'han d'incloure en el cost total de l'activitat subvencionada les despeses que van a càrrec del beneficiari de la subvenció i les que assumeix, si escau, el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, i d'acord amb la base 3.4.
Despeses subvencionables
S'accepten les contribucions en espècie com a part del cost del projecte, d'acord amb la base general 6.3.
7. Subvencions per a la implementació de programes estratègics i projectes específics dels museus.
Objecte i finalitat
L'objecte d'aquestes bases és la concessió de subvencions per a l'elaboració i la millora d'instruments de descripció i la digitalització de fons del patrimoni documental de Catalunya custodiats en arxius d'entitats locals o ens que en depenen, universitats públiques i entitats privades sense finalitat de lucre.
Els projectes de digitalització han d'estar vinculats a l'elaboració dels instruments de descripció objecte d'aquestes bases i, per tant, no es pot subvencionar un projecte de digitalització independent del projecte d'elaboració o de millora de l'instrument de descripció dels fons que volen digitalitzar.
La finalitat d'aquesta línia de subvenció és, d'acord amb allò que estableix l'article 24.1 de la Llei 10/2001, de 13 de juliol, d'arxius i gestió de documents, contribuir a l'elaboració de l'Inventari del Patrimoni Cultural Català pel que fa a l'àmbit del patrimoni documental, així com permetre el compliment de les obligacions de publicitat activa i transparència que estableix l'article 35.1 de la Llei 10/2001, de 13 de juliol, d'arxius i gestió de documents.
A l'efecte de les subvencions que preveuen aquestes bases, s'estableixen les definicions següents:
a) Instrument de descripció: terme genèric que engloba qualsevol mitjà de descripció o de referència elaborat o rebut per un arxiu en el procés d'establiment d'un control administratiu o intel·lectual de la documentació. Els instruments de descripció fonamentals són les guies, els inventaris, els catàlegs, els registres, els índexs, etc.
b) Norma de Descripció Arxivística de Catalunya (NODAC): és l'instrument creat per desenvolupar la Norma ISAD(G), per fer-la compatible amb altres normes específiques i per adequar-la a la realitat dels arxius de Catalunya. La NODAC esdevé l'eina que els arxius catalans han d'emprar per a l'elaboració de les descripcions arxivístiques.
Entitats beneficiàries
Poden optar a aquestes subvencions les entitats locals o ens que en depenen, les universitats públiques i les entitats privades sense finalitat de lucre que siguin titulars d'arxius.
Tipus i quantia d’ajuts
La dotació màxima de la convocatòria és de 100.000,00 euros.
Despeses subvencionables
Respecte a les despeses de personal, només són subvencionables les relatives al personal contractat específicament per dur a terme el projecte subvencionat. També es poden subvencionar les despeses de contractació d'una empresa o d'un professional extern per a la implementació del projecte.
No són subvencionables les despeses que es refereixin a inversions.
S'accepten les contribucions en espècie com a part del cost del projecte, d'acord amb la base general 6.3.