S’ha publicat en el DOGC la RESOLUCIÓ TES/1250/2018, d'11 de juny, de convocatòria per a la concessió de subvencions per a projectes de foment de la recollida selectiva de la fracció orgànica de residus municipals (ref. BDNS 403403).
Les bases reguladores d’aquesta subvenció es regulen per la RESOLUCIÓ TES/954/2018, de 4 de maig, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions per a projectes de foment de la recollida selectiva de la fracció orgànica de residus municipals.
OBJECTE I FINALITAT
Mitjançant la Resolució TES/1250/2018 s’obre la convocatòria de subvencions per a l'any 2018, en règim de concurrència competitiva, destinada als ens locals i a les empreses privades i universitats publiques de Catalunya per al foment de la recollida selectiva de la fracció orgànica de residus municipals des d'una perspectiva de l'economia circular.
D’acord amb la base 1 de l’Annex de la Resolució la finalitat principal d'aquesta subvenció és el foment de la recollida selectiva de la fracció orgànica de residus municipals des d'una perspectiva de l'economia circular i, per tant, contribuir a assolir una gestió més sostenible i un estalvi de recursos naturals, i alhora donar compliment als objectius establerts a la normativa vigent.
Aquesta línia de subvenció té com a objecte, respecte dels ens locals: Projectes per al foment del servei públic de recollida selectiva de fracció orgànica dels residus municipals i assimilables, adreçat tant a la població com als productors comercials i de serveis de residus orgànics assimilables a municipals del seu àmbit, amb els següents projectes:
A) Projectes de nova implantació o ampliació de l'àmbit de la recollida selectiva de la fracció orgànica i projectes d'autocompostatge com a via de gestió exclusiva de la FORM. Aquests projectes incorporaran nous habitants i/o nous productors comercials i de serveis en l'àmbit del servei públic de recollida selectiva de la FORM o bé seran projectes per a la instal·lació de compostadors per part de l'ens local com a via exclusiva de gestió de la FORM.
B) Projectes de millores del servei públic de recollida selectiva de la fracció orgànica, la fracció vegetal i projectes d'autocompostatge com a via de gestió complementària de la FORM. Els projectes de millora pretenen obtenir millors resultats en quantitat i/o qualitat de la FORM o la fracció vegetal (FV) gestionada en municipis on ja s'està realitzant aquest servei de recollida selectiva, així com complementar aquest servei implantant compostadors.
C) Diagnosi del servei públic de recollida selectiva i plans d'actuació per a la nova implantació, ampliació o millora de la recollida selectiva adscrita al servei públic. Aquests projectes pretenen elaborar una diagnosi amb descripció de la situació actual del municipi en el servei públic de recollida, la gestió i el tractament dels residus, diferenciant l'àmbit de la ciutadania i l'àmbit dels productors comercials i de serveis, principals dificultats del servei de recollida selectiva, així com un pla d'actuacions per assolir els nivells quantitatius i qualitatius desitjables.
D) Projectes singulars d'interès general que fomentin la gestió de la fracció orgànica dels residus municipals dins d'un model d'economia circular en l'àmbit municipal. Es tracta d'actuacions executades per ens locals en projectes innovadors i que es poden reproduir en altres llocs amb característiques similars i que involucrin els diversos agents del cicle de gestió de la matèria orgànica en l'àmbit municipal, incloent-hi actuacions en els quatre àmbits: els productors de matèria orgànica domèstics i/o comercials, les entitats i empreses de recollida, les instal·lacions de tractament biològic de la matèria orgànica i els usuaris del compost, de manera que es fomenti l'enllaç entre uns agents i altres, en un esquema de l'economia circular.
El període elegible d'execució del projecte serà des de l'1 de gener de 2018 i fins a 24 mesos després des de la data de la resolució d'atorgament de la subvenció. L'òrgan concedent podrà ampliar aquest termini, a petició del/de la beneficiari/ària, si aquest/a acredita, en els termes i les condicions que preveu l'article 32 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, la impossibilitat d'executar el projecte dins del termini previst per causa justificada que no li sigui directament imputable. Les sol·licituds d'ampliació del termini s'hauran de presentar fins a tres mesos abans de la finalització del termini d'execució. Aquesta ampliació de termini no pot excedir la meitat del termini inicial, i es pot concedir sempre que no es perjudiquin drets de tercers.
ENTITATS BENEFICIÀRIES
Poden optar a les subvencions regulades en aquestes bases els ens locals de Catalunya, amb la prèvia adhesió a la plataforma EACAT (ajuntaments, entitats municipals metropolitanes, consells comarcals, mancomunitats de municipis, consorcis i diputacions, entre d'altres) que fomentin la recollida selectiva de la matèria orgànica i/o l'autocompostatge en l'àmbit de les seves competències, sent titulars del servei de recollida en l'àmbit territorial.
No poden concórrer en la convocatòria de forma simultània i per a les mateixes actuacions ens locals de forma individual i alhora a través d'un ens supramunicipal.
En cas que la sol·licitud sigui presentada per un ens supramunicipal, aquest haurà d'indicar si actua en nom propi o si ho fa en virtut d'un encàrrec de gestió prèviament formalitzat amb els ens locals corresponents.
TIPUS I QUANTIA D’AJUTS
L'import total màxim estimatiu és de 2.000.000€.
Aquest pressupost es distribuirà en dues línies d'actuació, una adreçada als ens locals de Catalunya i l'altra adreçada a empreses privades i universitats públiques de Catalunya, que duguin a terme activitats comercials o de serveis, que generin residus orgànics assimilables a municipals i vulguin dur a terme un projecte de recollida selectiva de la fracció orgànica dels residus municipals.
Línia 1. Projectes destinats a ens locals per al foment del servei públic de recollida selectiva de fracció orgànica dels residus municipals i assimilables, adreçat tant a la població com als productors comercials o de serveis de residus orgànics assimilables a municipals del seu àmbit, el 75% del pressupost.
A) Projectes de nova implantació o ampliació de l'àmbit de la recollida selectiva de la fracció orgànica i projectes d'autocompostatge com a via de gestió exclusiva de la FORM. El 40% del pressupost.
B) Projectes de millores del servei públic de recollida selectiva de la fracció orgànica, la fracció vegetal i projectes d'autocompostatge com a via de gestió complementària de la FORM. El 30% del pressupost.
C) Diagnosi del servei públic de recollida selectiva i plans d'actuació per a la nova implantació, ampliació o millora de la recollida selectiva adscrita al servei públic. El 20% del pressupost. D) Projectes singulars d'interès general que fomentin la gestió de la fracció orgànica dels residus municipals dins d'un model d'economia circular en l'àmbit municipal. El 10% del pressupost.
La base 4 de l’Annex de la Resolució TES/954/2018 regula les característiques que han de complir les actuacions subvencionables, i la base 6 de la mateixa resolució defineix la quantia que es destinarà a cada activitat.
SOL·LICITUDS
El termini per presentar sol·licituds en aquesta convocatòria serà de dos mesos des de la publicació de la convocatòria al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.
Les sol·licituds, acompanyades de la documentació requerida, s'han de presentar en el registre telemàtic disponible de la Generalitat de Catalunya, mitjançant l'extranet de les administracions públiques de Catalunya, EACAT, en el termes que estableix la normativa vigent. Subjecte a canvi en cas que es modifiqui la via de presentació.
El formulari de sol·licitud i l'ofici de tramesa, així com la informació sobre aquest tràmit, estan a disposició dels sol·licitants a l'extranet de les administracions públiques de Catalunya, EACAT, al web: http://www.eacat.cat.
ENLLAÇOS
- RESOLUCIÓ TES/1250/2018, d'11 de juny, de convocatòria per a la concessió de subvencions per a projectes de foment de la recollida selectiva de la fracció orgànica de residus municipals (ref. BDNS 403403). Enllaç
- RESOLUCIÓ TES/954/2018, de 4 de maig, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions per a projectes de foment de la recollida selectiva de la fracció orgànica de residus municipals. Enllaç