DESCARREGAR LA NOTA JURÍDICA (format pdf)
S'ha publicat al DOGC, el dia 28 de març de 2025 la Llei 4/2025, de 26 de març, de modificació de la Llei 16/2002, de protecció contra la contaminació acústica (DOGC núm. 9381 - 28.3.2025). Aquesta llei va entrar en vigor l’endemà d'haver estat publicada en el DOGC (disposició final segona).
1. Introducció: l’excepció dels centres educatius i els equipaments esportius pel que fa a la problemàtica de la contaminació acústica
Amb caràcter introductori, el Preàmbul de la norma diu que «els patis escolars i els equipaments esportius constitueixen una part essencial de la formació integral de l'alumnat, ja que són espais on es duen a terme activitats lectives, d'esport extraescolar o de lleure fonamentals per al seu desenvolupament físic i emocional, i potenciar-ne l'ús fora del temps lectiu allunya els infants i els joves del sedentarisme i les pantalles».
Pel que fa a la problemàtica que pretén abordar aquesta Llei la norma fa referència al fet que «en els últims temps s'han produït algunes queixes veïnals, sobretot a les grans ciutats, que evidencien la problemàtica sobre la contaminació acústica de les instal·lacions educatives i esportives, la qual pretén resoldre aquesta norma jurídica, amb l'objectiu de protegir els patis escolars com un dels màxims exponents de convivència de la infància i la joventut del país. La normativa acústica s'ha d'adequar a la realitat dels entorns educatius escolars i esportius perquè cap centre no vegi amenaçada la seva funció i tots els centres puguin oferir les millors prestacions dins els límits generals establerts per l'ordenament jurídic sectorial».
Pel que fa a les afectacions per als ens locals, cal recordar, de forma succinta, que els municipis d’acord amb l’art. 25.2.b) de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, Reguladora de les Bases del Règim Local (LRBRL) tenen competències en medi ambient i, més concretament, en protecció contra la contaminació acústica. La normativa sectorial autonòmica en matèria de contaminació acústica (és a dir, la Llei 16/2002, de 28 de juny) ha atribuït un conjunt de facultats i competències als ens locals (municipis o consells comarcals) en matèria de protecció contra la contaminació acústica (elaboració de mapes de capacitat acústica, regulació de les activitats i les relacions de veïnatge, elaboració i aprovació d’ordenances municipals reguladores de la contaminació per sorolls i vibracions, etc.).
2. El nou article 14 bis a la Llei 16/2002, de 28 de juny, de protecció contra la contaminació acústica
La Llei 4/2025, de 26 de març, afegeix un article, el 14 bis, a la Llei 16/2002, de 28 de juny, de protecció contra la contaminació acústica, amb el text següent:
«Article 14 bis. Nivells d'immissió de les activitats en els centres educatius i en els equipaments esportius.
Resten exclosos del compliment dels valors límit d'immissió sonora per a activitats fixats per aquesta llei, entenent que les emissions acústiques que generen són pròpies del desenvolupament normal de la vida en aquests espais:
a) Les activitats lectives, extraescolars, de lleure, culturals i esportives que es desenvolupen en els centres educatius entre les 7 i les 21 hores.
b) Les activitats esportives que es desenvolupen en els equipaments esportius registrats al Cens d'equipaments esportius de Catalunya, fora dels supòsits de la lletra a, entre les 9 i les 22 hores».
Enllaços
- Llei 4/2025, de 26 de març, de modificació de la Llei 16/2002, de protecció contra la contaminació acústica. ENLLAÇ.
- Llei 16/2002, de 28 de juny, de protecció contra la contaminació acústica. ENLLAÇ.
- Decret 176/2009, de 10 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 16/2002, de 28 de juny, de protecció contra la contaminació acústica, i se n'adapten els annexos. ENLLAÇ
- Llei estatal 37/2003, de 17 de novembre, del Soroll. ENLLAÇ