DESCARREGAR LA NOTA JURÍDICA (format pdf)
El dia 2 de juliol de 2025 s’ha publicat al DOGC el DL 13/2025, que incideix en tres punts d’interès dels ens locals. Segons el seu preàmbul, aquests tenen per objecte donar resposta immediata a situacions de necessitat detectades en diversos àmbits del sistema educatiu:
- La conservació i adequació dels equipaments escolars.
- La sostenibilitat del finançament del primer cicle d'educació infantil.
- La cobertura legal estable per a l'oferta de programes formatius adreçats a joves que no han assolit l'educació obligatòria.
La seva aprovació per decret llei es justifica en la necessitat urgent d'assegurar el desplegament del nou curs escolar 2025-2026, especialment per als col·lectius amb més risc de desconnexió formativa, i en la necessitat de garantir un finançament estable i anticipat que permeti a les entitats concertades posar en marxa l'oferta necessària amb garanties de qualitat, planificació i continuïtat.
1. Mesures relatives als equipaments educatius
Es modifiquen els arts. 164 i 165 de la Llei 12/2009, del 10 de juliol, d'educació, amb l'objectiu de reforçar la capacitat operativa de les administracions locals en la millora dels equipaments escolars i optimitzar-ne l'ús com a actius educatius i comunitaris:
- Pel que fa a l’art. 164, la modificació té per finalitat establir expressament la possibilitat que els municipis puguin col·laborar, amb aportació de recursos propis, en la realització d'obres de reforma, ampliació, adequació i millora dels centres educatius públics, en el marc d'acords específics amb el Departament d'Educació i Formació Professional. Aquesta habilitació normativa és indispensable per garantir un exercici efectiu del principi de cooperació interadministrativa i permet adaptar les intervencions a les necessitats reals dels territoris amb celeritat i eficiència, especialment durant els períodes no lectius, quan aquestes actuacions es poden dur a terme sense interferències en el desenvolupament de l'activitat lectiva.
- Pel que fa a l’art. 165, la modificació té per objecte reforçar el mandat legal perquè els centres educatius públics puguin ser utilitzats fora de l'horari lectiu en benefici de la comunitat. En concret s’hi estableix que quan la titularitat patrimonial dels edificis correspongui a la Generalitat, s'han de facilitar acords amb els ens locals i amb entitats socials per tal de garantir-ne l'aprofitament òptim en interès de l'alumnat i de la comunitat. Aquesta disposició permetrà activar, de manera immediata, l'ús social de centres amb disponibilitat d'espais en horari de tarda.
2. Mesures relatives al finançament del primer cicle d'educació infantil
- En primer lloc, per actualitzar el finançament de les places de les escoles bressol municipals a càrrec del departament competent en matèria d'educació, es modifica la Disposició Addicional 30a de la Llei 12/2009, del 10 de juliol, d'educació (LEC) que preveia un mòdul econòmic de 1.600 euros per plaça estable fins al curs 2028-2029, per fixar-lo en 1.800 euros per plaça, amb l’objectiu de mantenir les quanties al voltant d’un terç del cost total del servei.
- En segon lloc, per actualitzar el finançament a càrrec del departament competent en matèria d'educació corresponent a la part del cost del servei d'escolarització que satisfan les famílies per plaça escolar del tercer curs del primer cicle d'educació infantil (I2, anteriorment conegut com P2), en escoles bressol i llars d'infants, es modifica la disposició addicional dissetena de la Llei 2/2021 del 29 de desembre, de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic, de tal manera que paer al curs escolar 2025-2026 passa de 1.600 1.800 euros per plaça i any.
3. Mesures relatives a l'estabilitat financera de l'oferta de programes de formació i inserció i de programes de noves oportunitats
Es modifica la DA 4a del Decret llei 3/2016, de 31 de maig, de mesures urgents en matèria de contractació pública, amb la finalitat d'establir una base legal clara i estable que permeti subscriure concerts educatius amb entitats per a la prestació de serveis formatius vinculats als Programes de Formació i Inserció (PFI) i als Programes de Noves Oportunitats, adreçats a joves que no han completat l'educació secundària obligatòria.
La modificació proposada té per objecte habilitar amb caràcter immediat el règim de concertació educativa per a aquest tipus de serveis, d'acord amb el que preveu la Llei 10/2015, de 19 de juny, de formació i qualificació professionals, i sota les garanties de control i qualitat establertes en el règim jurídic dels serveis públics educatius. Aquesta mesura dona compliment als compromisos recollits en l'Acord GOV/55/2025, de 4 de març, per a la millora de l'accés a la formació professional i l'ampliació de l'oferta professionalitzadora, així com a les previsions del Pla normatiu 2025.