S’ha publicat en el DOGC núm. 7352, de 19/04/2017, la RESOLUCIÓ TES/790/2017, de 10 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions per a projectes de prevenció i preparació per a la reutilització de residus municipals.
OBJECTE
La finalitat principal d'aquesta subvenció és fomentar la prevenció i la preparació per a la reutilització de residus municipals i, per tant, contribuir a assolir una gestió més sostenible i un estalvi de recursos naturals, i alhora donar compliment als objectius establerts a la normativa vigent.
Respecte dels ens locals aquesta línia de subvenció té com a objecte el foment de la planificació d'actuacions de prevenció de residus municipals i la seva implantació, així com el desenvolupament d'activitats de preparació per a la reutilització de residus (PxR).
ACTUACIONS SUBVENCIONABLES
D’acord amb la base 2 de l’Annex de la Resolució, són subvencionables les següents actuacions desenvolupades per ens locals:
a) L'elaboració o actualització de plans locals de prevenció (PLP) juntament amb la implantació d'almenys una actuació de prevenció i/o preparació per a la reutilització.
b) La implantació d'actuacions de prevenció previstes en PLP ja aprovats pels ens locals i vigents o en fase de redacció.
Les prioritats temàtiques de les actuacions de prevenció incloses en els PLP són:
I. La prevenció del malbaratament alimentari;
II. El foment de la reutilització (R) d'objectes;
III. L'elaboració d'estudis de pagament per generació (PxG) adreçats a la prevenció i la seva implantació.
c) El desenvolupament d'activitats de PxR de residus.
Per al desenvolupament d'aquestes accions es recomana l'ús de les eines de suport desenvolupades per l'ARC (Guia per l'elaboració de plans locals de prevenció; Guia metodològica per al càlcul dels potencials i objectius de prevenció; La calculadora de la prevenció; Guia per al desenvolupament d'activitats d'R i PxR a deixalleries i altres establiments de titularitat pública de Catalunya; Guia per a la implementació de sistemes de pagament per generació) i disponibles al web.
El període d'execució de l'activitat/projecte/actuació serà des de l'1 de gener de 2017 i fins a 24 mesos després des de la data de la resolució d'atorgament de la subvenció.
Així mateix, es preveu en la base 2 les activitats subvencionables desenvolupades per universitats i entitats sense ànim de lucre.
ENTITATS BENEFICIÀRIES
Poden optar a les subvencions regulades en aquestes bases:
1. Els ens locals de Catalunya (els ajuntaments, les entitats municipals descentralitzades, els consells comarcals, les mancomunitats de municipis, els consorcis i les diputacions, entre d'altres), que vulguin dur a terme un projecte de prevenció o de preparació per a la reutilització de residus municipals en l'àmbit de les seves competències.
Un ens local no pot concórrer a la convocatòria de manera simultània i pel mateix concepte de manera individual i alhora a través d'un ens supramunicipal.
Pel que fa a l'elaboració dels PLP, s'acceptaran simultàniament les dues sol·licituds (ens local i ens supramunicipal), i en cas de ser proposats per a l'atorgament de la subvenció ambdós projectes, es donarà preferència a subvencionar únicament el PLP presentat per l'ens supramunicipal, que haurà d'incloure les actuacions subvencionades a l'ens local.
2. Les universitats i entitats sense ànim de lucre de Catalunya, o agrupacions d'aquestes, que vulguin dur a terme un projecte de prevenció de residus municipals.
Les entitats sense ànim de lucre hauran d'estar, si s'escau, degudament inscrites en el registre competent.
Una universitat o una entitat sense ànim de lucre no pot concórrer a la convocatòria de manera simultània i pel mateix concepte individualment i alhora a través d'un altre tipus d'agrupació.
TIPUS I QUANTIA D’AJUTS
La base 5 de la Resolució preveu que l’import de la subvenció serà d'un màxim del 75% (IVA inclòs) del total del pressupost acceptat del projecte presentat per a l'obtenció de la subvenció i tindrà caràcter dinerari, fins a un import màxim de 50.000 euros.
La despesa mínima, realitzada i justificada, de l'activitat subvencionada, exigible per poder considerar complerts l'objecte i la finalitat de la subvenció (que ha de permetre, en el cas que el cost final sigui inferior al cost acceptat, la reducció en la mateixa proporció de la quantia de la subvenció atorgada) serà del 60%. Altrament, l'incompliment d'aquesta despesa mínima establerta comportarà la revocació de la subvenció atorgada.
SOL·LICITUDS
Les sol·licituds s'han de presentar en la forma prevista en la base 8 de l’Annex:
a) En el cas d'ens locals, les sol·licituds i els altres documents dels tràmits associats al procediment de concessió de les subvencions i a la seva justificació es presenten en el registre telemàtic disponible de la Generalitat de Catalunya, mitjançant l'extranet de les administracions públiques de Catalunya, EACAT, en els termes que estableix la normativa vigent.
b) En el cas d'entitats sense ànim de lucre i universitats, les sol·licituds i els altres documents dels tràmits associats al procediment de concessió de les subvencions i a la seva justificació es presenten mitjançant el portal Canal Empresa, en els termes que estableix la normativa vigent.
S'acceptarà una sola sol·licitud per ens locals/entitat sense ànim de lucre i universitats, així com una única sol·licitud per activitat/projecte/actuació.
TERMINI
El termini de presentació de les sol·licituds, acompanyades de la documentació prevista a la base 9, tant per als ens locals com per a les entitats sense ànim de lucre i universitats, serà el que es preveu en la resolució de la convocatòria.
ENLLAÇOS
- RESOLUCIÓ TES/790/2017, de 10 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions per a projectes de prevenció i preparació per a la reutilització de residus municipals. Enllaç