Mitjançant el Reial Decret-Llei 12/2017, de 3 de juliol, que modifica el Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual, es va aprovar la creació del cànon digital, que s’aplica sobre els productes tecnològics amb capacitat per fer còpies o emmagatzemar obres protegides per drets d’autor, per compensar els autors per la realització de còpies privades sobre les seves obres.
Cal destacar la modificació de l’article 25 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual, que regula l’aplicació del cànon digital, les excepcions a la seva aplicació, i el procediment de reemborsament.
En la nova redacció de l’article 25 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual, el punt 7 de l’article esmentat exclou de l’aplicació del cànon digital les adquisicions d’equips, aparells i suports materials de reproducció dutes a terme per part de les entitats que integren el sector públic d’acord amb el Text Refós de la Llei de Contractes del Sector Públic. L’excepció es podrà acreditar mitjançant una certificació emesa per l’òrgan competent de l’administració pública corresponent, o de l’administració territorial de la que depenguin o a la que estiguin vinculats la resta d’ens que conformen el sector públic.
Per tant, d’acord amb la regulació introduïda pel Reial Decret-Llei 12/2017, de 3 de juliol, els ens locals i el seu sector públic estan exceptuats de pagar el nou cànon digital.