S’ha aprovat i publicat en el DOGC la Llei 18/2017, de l’1 d’agost, de comerç, serveis i fires.
L’objecte d’aquesta llei, d’acord amb l’article 1, és la regulació administrativa del comerç i dels serveis en el mercat interior amb la finalitat d’ordenar els aspectes bàsics i impulsar aquests sectors econòmics.
El Títol I de la norma regula les condicions i modalitats de l’activitat comercial i de la prestació de serveis. En l’article 9 es preveu que el departament competent en matèria de comerç, juntament amb els ajuntaments, les entitats representatives del sector i les cambres de comerç crearan un cens per conèixer la realitat del comerç i dels serveis.
L’article 15 permet als ajuntaments autoritzar mitjançant una ordenança municipal la venda i la prestació de serveis mitjançant estructures o parades desmuntables o vehicles botiga en espais de titularitat pública. Aquest article és rellevant perquè regula l’autorització per a l’exercici de la venda i la prestació de serveis de manera no sedentària en mercats de marxants. Entre aquestes previsions es regula la transmissió de les autoritzacions. Aquesta va ser una de les peticions que va fer l’ACM en la seva compareixença en la tramitació parlamentària de la Llei 18/2017.
Una de les qüestions que tenen més impacte en l’activitat comercial en els últims temps és el comerç online. L’ACM va tenir l’oportunitat de destacar, en compareixença parlamentària, la problemàtica de la distribució de paqueteria relacionada amb el comerç online, que implica un increment del transport rodat en centres urbans. En aquest sentit, l’article 16 de la Llei 18/2017 regula la venda de productes i prestació de serveis per internet o a distància, i permet als ajuntaments regular per mitjà d’ordenances la distribució de productes adquirits per internet o a distància, d’acord amb llurs competències en matèria de mobilitat, sostenibilitat i seguretat en llur municipi. En concret, els ajuntaments han de promoure i regular l’emplaçament, la instal·lació i l’ús de les consignes o punts de recollida (anomenats drop box) per als productes comprats per internet o a distància.
En el Títol II de la Llei es regulen les qüestions relacionades amb la venta en condicions de promoció (rebaixes, liquidacions, etc.). Des de l’ACM es va sol·licitar al Parlament una regulació que mantingués les campanyes de rebaixes, especialment per l’impacte econòmic i en la creació de llocs de treball.
El Títol IV de la Llei 18/2017 regula els horaris comercials, preveient una regulació de caràcter general, exclusions en l’horari comercial general i el règim d’horaris comercials dels municipis turístics.
Respecte dels horaris comercials generals de l’article 36, es preveu que els establiments podran romandre oberts vuit diumenges i festius l’any, i s’autoritza als ajuntaments perquè en l’àmbit del seu territori municipal ampliïn en 2 dies festius més l’obertura en diumenges i festius, si ho consideren convenient. Així mateix, els ajuntaments poden sol·licitar modificacions en l’horari comercial general quatre vegades l’any, en les condicions establertes en l’article 36 de la Llei.
Entre les exclusions a l’horari comercial general s’inclouen els municipis turístics, i els establiments situats a l’entorn del mercat de marxants, que podran fer el mateix horari que aquests si ho autoritza l’ajuntament.
Els ajuntaments podran acordar l’obligatorietat de tancament en horari nocturn o la variació de l’horari dels establiments, i també podran prohibir la venda de begudes alcohòliques a les botigues a l’abast en horari nocturn, de conformitat amb el que preveu l’article 37 de la Llei.
Es podran acollir a la condició de municipi turístic, a efectes dels horaris comercials, els determinats en l’article 38 de la Llei 18/2017.
En el Títol VII es regula la creació dels Consells Locals de Comerç. Cada municipi o agrupació de municipis poden crear un consell local de comerç que actua com a òrgan col·legiat de participació, coordinació, cooperació i col·laboració entre l’Administració Local i els agents representatius del sector comercial.
En la compareixença parlamentària l’ACM va destacar la necessitat de articular ajudes al món local i a les associacions de comerciants per fer front a la transformació del món del comerç. En aquest sentit, el Títol VIII es dedica al foment de la competitivitat del comerç, articulant un conjunt de mesures per potenciar des de la Generalitat i des de l’administració local polítiques de foment de la competitivitat del comerç urbà per contribuir a millorar-ne l’eficiència, la competitivitat i la sostenibilitat, , a més de posar a l’abast del sector les eines per tenir més capacitat d’adaptació a l’entorn actual de creixement i d’internacionalització. Es preveu que el Govern ha d’establir programes anuals de foment del comerç urbà, i les corporacions locals poden dur a terme polítiques de foment dins de les seves competències.
Els Títols IX i X estan destinats a la inspecció i procediment sancionador, i a les infraccions i sancions, respectivament.
Les administracions locals tenen atribuïda la potestat d’inspecció i control i la potestat sancionadora dins de l’àmbit de les seves competències. D’acord amb l’article 55, les administracions locals han de dur a terme actuacions d’inspecció i control per garantir, dins de l’àmbit de les seves competències, el compliment de la llei i de la normativa de comerç. Dins el règim sancionador, s’ha destinat l’article 85 a definir l’abast de la competència sancionadora de les corporacions locals en aplicació de la Llei 18/2017.
La Disposició Addicional Primera referma l’atorgament als ajuntaments de la possibilitat de substituir dues dates del calendari de diumenges i festius amb obertura comercial autoritzada, i la facultat d’afegir dues dates festives al calendari.
La Disposició Transitòria Primera regula el règim de vigència de les excepcions en matèria d’horaris comercials dels municipis qualificats com a turístics en el moment de l’entrada en vigor de la llei.
La Disposició Final Primera preveu la modificació del Decret llei 18/2009, de 22 de desembre, d’ordenació dels equipaments comercials.
La Llei 18/2017, de l’1 d’agost, de comerç, serveis i fires va entrar en vigor el dia 4 d’agost de 2017.