Declaració d’inconstitucionalitat i nul·litat per part del Tribunal Constitucional de les disposicions addicionals 26a, apartats un a) i b) i 34a apartat dos, incís final, de la LPGE 2017, en virtut de la Sentència de 31 d’octubre de 2018 (Rec. núm. 4710-2017):
Entre d’altres novetats, la LPGE 2017 va introduir una nova regulació respecte a l’accés de personal a les Administracions Públiques en supòsits derivats de l’obligació de subrogació laboral quan opera la successió empresarial prevista a l’article 46 del TRET i preceptes concordants de la Directiva 2001/23, que com és sabut, regulen la institució de la successió d’empresa com aquella institució del dret laboral que té com a finalitat principal, la protecció dels drets dels treballadors davant supòsits de traspassos d’empreses, centres d’activitat o parts d’aquests, quan concorren els requisits establerts pels citats preceptes, en la mesura que comporta la denominada “subrogació laboral”, és a dir la translació dels drets econòmics i laborals d’aquests treballadors, d’una empresa a una altra, havent d’assumir el nou empresari la relació amb aquest personal, i en aquest marc, un règim molt sever de responsabilitat solidària, en cas d’incompliment per part dels empresaris afectats dels deures derivats d’aquesta institució.
En concret la DA 26ª de la citada LPGE 2017 determinava que:
Disposición adicional vigésima sexta Limitaciones a la incorporación de personal laboral al sector público
Uno. Con efectos desde la entrada en vigor de esta Ley y vigencia indefinida, las Administraciones Públicas del artículo 2 del texto refundido de la Ley del Estatuto Básico del Empleado Público, aprobado por el Real Decreto Legislativo 5/2015, de 30 de octubre, no podrán considerar como empleados públicos de su artículo 8, ni podrán incorporar en dicha condición en una Administración Pública o en una entidad de derecho público:
a) A los trabajadores de los contratistas de concesiones de obras o de servicios públicos o de cualquier otro contrato adjudicado por las Administraciones Públicas previstas en el artículo 2.3 de la Ley 40/2015, de 1 de octubre, de Régimen Jurídico del Sector Público, cuando los contratos se extingan por su cumplimiento, por resolución, incluido el rescate, o si se adopta el secuestro o intervención del servicio conforme a la legislación de contratos del sector público que resultase aplicable a los mismos.
b) Al personal laboral que preste servicios en sociedades mercantiles públicas, fundaciones del sector público, consorcios, en personas jurídicas societarias o fundacionales que vayan a integrarse en una Administración Pública.
(Al personal referido en los apartados anteriores le serán de aplicación las previsiones sobre sucesión de empresas contenidas en la normativa laboral.
Aquest darrer apartat va ser suprimit en virtut de la DF 42a de la Ley 6/2018, de 3 de julio, de Presupuestos Generales del Estado para el año 2018, amb efectes des del 5 juliol del mateix any)
Dos. En aquellos supuestos en los que, excepcionalmente, en cumplimiento de una sentencia judicial, o previa tramitación de un procedimiento que garantice los principios constitucionales de igualdad, mérito y capacidad, el personal referido en el apartado 1.a) anterior sea incorporado a sociedades mercantiles públicas, las incorporaciones que se produzcan de acuerdo con lo previsto en este apartado, no se contabilizarán como personal de nuevo ingreso del cómputo de la tasa de reposición de efectivos.
Tres. Lo establecido en esta disposición adicional tiene carácter básico y se dicta al amparo de lo dispuesto en los artículos 149.1. 13.ª y 18.ª, así como del artículo 156.1 de la Constitución.
I complementàriament, la DA 36ª, apartat segon de la citada LPGE 2017, que va introduir la previsió que els òrgans competents en matèria de personal, seran responsables del compliment de la normativa laboral, havent de vetllar, especialment, per evitar qualsevol tipus d’irregularitat en la contractació pública que pugui comportar com a conseqüència, la conversió d’un contracte temporal en indefinit no fixe, preveia de forma expressa que els òrgans de personal, entre d’altres, no podien atribuir la condició de personal laboral indefinit no fixe, per aquest motiu, en supòsits de personal d’empreses adjudicatàries, si no era per resolució judicial, en els termes que seguidament reproduïm:
Disposición adicional trigésima cuarta Exigencia de responsabilidades en las Administraciones Públicas y entidades dependientes de las mismas por la utilización de la contratación laboral
Uno. Los contratos de trabajo de personal laboral en las Administraciones Públicas y en su sector público, cualquiera que sea la duración de los mismos, deberán formalizarse siguiendo las prescripciones y en los términos establecidos en el Estatuto de los Trabajadores y demás normativa reguladora de la contratación laboral, así como de acuerdo con los previsiones de la correspondiente Ley de Presupuestos Generales del Estado, siéndoles de aplicación los principios de igualdad, publicidad, mérito y capacidad en el acceso al empleo público, y debiendo respetar en todo caso lo dispuesto en la Ley 53/1984, de 26 de diciembre, de Incompatibilidades del Personal al Servicio de las Administraciones Públicas, y cualquier otra normativa en materia de incompatibilidades.
Dos. Los órganos competentes en materia de personal en cada una de las Administraciones Públicas y en las entidades que conforman su Sector Público Instrumental serán responsables del cumplimiento de la citada normativa, y en especial velarán para evitar cualquier tipo de irregularidad en la contratación laboral temporal que pueda dar lugar a la conversión de un contrato temporal en indefinido no fijo. Así mismo, los órganos de personal citados no podrán atribuir la condición de indefinido no fijo a personal con un contrato de trabajo temporal, ni a personal de empresas que a su vez tengan un contrato administrativo con la Administración respectiva, salvo cuando ello se derive de una resolución judicial.
(…)”
Des de la seva entrada en vigor, la redacció d’aquest precepte va generar molts dubtes i inquietuds entre els operadors jurídics encarregats d’aplicar-lo, especialment com a conseqüència de les limitacions que sembla introduir respecte a la possibilitat que els efectes de la subrogació laboral prevista a l’article 46 del TRET puguin operar cap a les Administracions Públiques respecte als treballadors d’empreses adjudicatàries de contractes públics d’aquestes. En aquest sentit no van ser poques les veus que havien criticat tant la imprecisió i els dubtes que generaven aquestes disposicions com fins i tot la seva pròpia adequació a la legalitat.
En qualsevol dels casos, el Tribunal Constitucional en virtut de la Sentència de 31 d’octubre de 2018 (Recurs núm. 4710-2017) ha declarat la inconstitucionalitat i nul·litat de les disposicions addicionals 26a, apartats un a) i b) i 34a apartat dos, en l’incís final en el que es determina “ni a personal de empresas que a su vez tengan un contrato administrativo con la Administración respectiva”, de la LPGE 2017.
La Sentència es basa, principalment, en el fet que la regulació d’una qüestió com la que aquí és objecte d’anàlisi, no pot tenir cabuda en el marc d’una LPGE.