Bases específiques que han de regir la concessió de subvencions per a l'elaboració de plans directors, d'ús i manteniment o especials de protecció de monuments o conjunts històrics.
S’ha publicat al DOGC, el dia 5 de març de 2021, la RESOLUCIÓ CLT/592/2021, de 2 de març, per la qual es dóna publicitat a l'Acord del Consell d'Administració de l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural pel qual s'aproven les bases específiques que han de regir la concessió de subvencions per a l'elaboració de plans directors, d'ús i manteniment o especials de protecció de monuments o conjunts històrics.
OBJECTE I FINALITAT
L'objecte d'aquestes bases és promoure la conservació del patrimoni arquitectònic català mitjançant subvencions destinades a impulsar l'elaboració o revisió de plans directors, d'ús i manteniment o especials de protecció de monuments i conjunts històrics, durant un període biennal.
És poden atorgar subvencions en les tres modalitats següents:
- Elaboració de plans directors de béns culturals d'interès nacional protegits amb la categoria de monuments històrics. S'entén per pla director el document que articula els espais, els usos i les actuacions que cal realitzar en un bé immoble amb la voluntat de programar i establir els criteris d'intervenció de les diferents etapes i futures actuacions. Aquestes etapes s'han d'ordenar cronològicament i s'han de quantificar econòmicament, en la mesura del possible, per constituir una eina útil de treball.
- Elaboració de plans d'ús i manteniment de béns culturals d'interès nacional protegits amb la categoria de monuments històrics. S'entén per pla d'ús i manteniment el document que té per funció recollir les necessitats específiques que garanteixin la conservació del monument. Aquest document ha de contenir tota la informació coneguda del monument i dels agents que han intervingut en les diferents actuacions de restauració o manteniment, i ha d'establir i programar els treballs de manteniment que cal fer periòdicament, així com els possibles nous usos, d'acord amb les característiques de l'edifici i la legislació vigent que se li apliqui.
- Elaboració dels instruments urbanístics de protecció a què fa referència l'article 33.2 de la Llei 9/1993, de 30 de setembre, del patrimoni cultural català, referits a béns culturals d'interès nacional protegits amb la categoria de conjunts històrics i els seus entorns respectius (plans especials de protecció). S'entén per instrument urbanístic o pla especial de protecció l'instrument de planejament derivat que han d'elaborar els ajuntaments respecte als béns culturals d'interès nacional protegits amb la categoria de Conjunt Històric i els seus entorns de protecció respectius, per mandat de l'article 33.2 de la Llei 9/1993, de 30 de setembre, del patrimoni cultural català.
ENTITATS BENEFICIÀRIES
Poden optar a les modalitats a) i b) els ajuntaments i els consells comarcals de Catalunya, així com els arquebisbats i bisbats catalans i les cooperatives agràries de Catalunya, mentre que poden optar a la modalitat c) els ajuntaments de Catalunya.
QUANTIA
La quantia de la subvenció és d'un màxim de 25.000,00 euros i en cap cas pot ser superior al 70% del cost total dels treballs.
SOL·LICITUDS
El Consell d'Administració de l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural, a proposta de l'òrgan instructor, ha de resoldre en el termini màxim de sis mesos a comptar de l'endemà de la data de publicació de la convocatòria.
ENLLAÇOS
- Bases específiques: https://portaldogc.gencat.cat/utilsEADOP/PDF/8357/1839222.pdf