Nota sobre el RD-L 3/2022, d'1 de març, de mesures per a la millora de la sostenibilitat del transport de mercaderies per carretera i del funcionament de la cadena logística, i pel qual es transposa la Directiva (UE) 2020/1057, de 15 de juliol de 2020, per la qual es fixen normes específiques respecte a la Directiva 96/71/CE i la Directiva 2014/67/UE per al desplaçament dels conductors al sector del transport per carretera, i de mesures excepcionals en matèria de revisió de preus als contractes públics d'obres
El dia 2 de març de 2022 s’ha publicat al BOE el RD-L 3/2022, d'1 de març, que aprova un seguit de mesures que permeten, entre d’altres, una revisió excepcional dels preus dels contractes d'obres del sector públic.
La necessitat d’aquesta norma deriva de l’important increment de preus de determinades matèries primeres indispensables per a la realització de certes obres com a conseqüència de la crisi de la pandèmia de la Covid-19, un increment imprevisible en el moment de la licitació i que excedeix el que pot ser inclòs en el risc i ventura que el contractista ha de suportar en els contractes públics.
La LCSP ja preveia el mecanisme de la revisió del preu dels contractes del sector públic, però la seva aplicació requeria que aquest hagués estat específicament previst en els plecs i, a més, que el contracte s’hagués executat almenys en un 20% i que haguessin transcorregut dos anys des de la seva formalització. Amb aquesta norma, en canvi, es modifiquen les circumstàncies en les quals procedeix aquesta revisió per adaptar-la a les noves necessitats dels operadors econòmics del sector de l’obra civil.
Pel que fa als ens locals, el preàmbul de la norma estableix que l’aplicació d’aquesta nova regulació a les licitacions impulsades pels ajuntaments requereix una decisió individualitzada de l’òrgan competent de cada Comunitat Autònoma, si bé posteriorment aquesta qüestió no es desenvolupa en cap article.
El nou mecanisme de revisió de preus, que es troba regulat al Títol II de la norma, es configura de la forma següent:
a) Casos susceptibles de revisió excepcional (art. 6): contractes d’obres, administratius o privats, adjudicats per qualsevol de les entitats que formin part del sector públic estatal (o de les comunitats autònomes i ciutats de Ceuta i Melilla que així ho acordin) que es trobin en execució a l'entrada en vigor d'aquest RDL. També és aplicable als contractes d’obres regulats pel RD-L 3/2020, de 4 de febrer, de mesures urgents pel qual s'incorporen a l'ordenament jurídic espanyol diverses directives de la Unió Europea a l'àmbit de la contractació pública en determinats sectors (assegurances privades, plans i fons de pensions, àmbit tributari i litigis fiscals).
b) Reconeixement de la revisió excepcional (art. 7): quan l'increment del cost dels materials emprats per a l'obra adjudicada hagi tingut un impacte directe i rellevant a l'economia del contracte durant l'exercici 2021, que existeix quan l'increment del cost de materials siderúrgics, bituminosos, alumini o coure, calculat aplicant als imports del contracte certificats l'exercici 2021 la seva fórmula de revisió de preus, si la tingués, o la que per la naturalesa de les obres li correspongui, excedeixi del 5% de l’import certificat del contracte en l’exercici 2021. Aquesta quantia no pot ser superior al 20% del preu d'adjudicació del contracte.
c) Criteris de càlcul de la revisió (art. 8): la norma determina com calcular la quantia resultant de la revisió en funció de si els plecs de clàusules administratives particulars del contracte estableixen o no una fórmula de revisió de preus.
d) Procediment (art. 9): la revisió ha de ser acordada per l’òrgan de contractació prèvia sol·licitud del contractista, que l’ha de presentar en el termini de 2 mesos a comptar des de l’entrada en vigor del RD-L o des de la publicació dels índex mensuals dels preus dels components bàsics de costos, relatius a l’últim trimestre de l’any 2021, si aquesta és posterior.
L’òrgan de contractació dictarà una proposta provisional indicant si procedeix la revisió i la fórmula aplicable, i en donarà trasllat al contractista, que tindrà 10 dies hàbils per presentar al·legacions. Transcorregut el termini, l’òrgan de contractació resoldrà el que procedeixi en el termini d’1 mes. El silenci administratiu té caràcter desestimatori.
e) Pagament de la quantia resultant (art. 10): la quantia s’aplicarà a la certificació final de l’obra com una partida addicional, es corregirà en la liquidació del contracte amb els índex oficials definitius corresponents al període en què s’hagi aplicat i procedirà únicament en cas que el contractista no tingui en curs una reclamació o recurs en via administrativa o judicial.
El contractista que percebi aquesta quantia ha de repercutir al subcontractista la part que correspongui a la porció de l'obra subcontractada, i el subcontractista tindrà acció contra el contractista per reclamar-li aquesta part, però no acció directa davant de l'Administració contractant.