S’ha publicat al DOGC (Annex A), el dia 30 de maig de 2022 el Decret Llei 6/2022, de 30 de maig, pel qual es fixen els criteris aplicables a l'elaboració, l'aprovació, la validació i la revisió dels projectes lingüístics dels centres educatius.
Aquest Decret Llei es dicta amb la finalitat de fixar els criteris aplicables a l'elaboració, l'aprovació, la validació i la revisió dels projectes lingüístics dels centres educatius públics i dels centres educatius privats sostinguts amb fons públics. La necessitat extraordinària i urgent d'aprovar aquest Decret llei rau en l'exigència de comptar de forma immediata i amb l'antelació suficient amb el marc normatiu adequat per poder preparar el proper curs escolar 2022-2023. La regulació fixada per aquest Decret Llei gira entorn la figura dels projectes lingüístics del centre que tal com diu l’Exposició de Motius de la norma són l'element nuclear del model lingüístic escolar de Catalunya.
Aquest Decret Llei s’estructura en quatre articles, tres disposicions addicionals, una disposició transitòria i una disposició final.
En primer lloc, l’article 2 del Decret Llei 6/2022 estableix quins són els criteris i objectius bàsics pel que fa a l’organització i ús de les llengües als centres educatius públics i als centres educatius privats. Aquests criteris i objectius bàsics són els següents:
<<a) Les determinacions de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística, i de la Llei 12/2009, del 10 de juliol, d'educació, així com la resta de disposicions legals aplicables, en particular en relació amb el català com a llengua pròpia, llengua normalment emprada, llengua vehicular i d'aprenentatge i llengua d'ús normal en l'acollida de l'alumnat.
b) La garantia que l'alumnat assoleixi el domini oral i escrit del català i el castellà al final de l'ensenyament obligatori.
c) La necessària anàlisi de l'entorn sociolingüístic dels centres, de l'entorn general i dels objectius de normalització lingüística per garantir l'eficàcia dels projectes educatius i lingüístics.
d) La inaplicació de paràmetres numèrics, proporcions o percentatges en l'ensenyament i l'ús de les llengües>>.
En segon lloc, l’article 3 del Decret Llei diu que són els centres públics i els centres privats sostinguts amb fons públics els competents per elaborar els projectes lingüístics que emmarquin el tractament de les llengües als centres tenint en compte i adequant-se als criteris i objectius fixats a l’article 2 del Decret Llei i tenint en compte les necessitats educatives i la diversitat cultural i lingüística de l'alumnat per tal d'assolir els objectius de normalització lingüística del català, i de l'aranès a l'Aran (art. 3.3).
Per últim, l’article 4 del Decret Llei diu que la validació dels projectes lingüístics elaborats per cada centre és competència del Departament competent en matèria d'educació i que aquesta validació s’ha d’efectuar en un període no superior als 30 dies.
Aquest Decret llei entrarà en vigor el dia de la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (Disposició Final).
- Decret Llei 6/2022, de 30 de maig. ENLLAÇ.