El dia 14 de juny de 2022 es va aprovar la Llei 9/2022, de 14 de juny, de qualitat de l’arquitectura. Aquesta norma, que entra en vigor el dia 16 de juny, té com a objectiu protegir i fomentar la qualitat d’aquesta disciplina com un bé d’interès general, també la promoguda pel sector públic: les administracions, com a encarregades de la prestació de serveis bàsics que es desenvolupen en edificis i espais públics, tenen responsabilitats singulars sobre la qualitat de l’entorn construït i la seva bona preservació i millora.
En aquest sentit, la disposició addicional primera de la Llei modifica la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic en els següents termes:
a) Art. 29.7 de la LCSP: les modificacions a aquest article, que és el que preveu que els contractes de serveis complementaris de contractes d’obres o subministraments puguin tenir una durada superior a la prevista pels contractes de serveis, busquen agilitzar la tramitació de determinats contractes complementaris, com per exemple els menors de direcció d’obra.
En aquest sentit, per una banda s’elimina la previsió que recollia que l’inici del contracte complementari quedava en suspens fins que comencés l’execució del contracte principal, i per l’altra s’afegeix el següent paràgraf (el tercer):
«Los contratos de servicios complementarios de un contrato menor de obras podrán tramitarse también como contratos menores, aun cuando su duración exceda del año previsto en el apartado siguiente de este artículo, siempre que cumplan los requisitos previstos en el art. 118 de esta ley, que su duración no exceda de 30 meses y que el exceso sobre el año de duración venga justificado exclusivamente por la duración del período de garantía establecido en el contrato de obras principal y los trabajos relacionados con la liquidación de dicho contrato principal».
b) Art. 183.3 de la LCSP: aquest article preveu l’aplicació d’un seguit de normes en cas que l’objecte del contracte de serveis es refereixi a la redacció de projectes arquitectònics, d’enginyeria i urbanisme d’especial complexitat, que es contractin conjuntament amb la redacció de projectes anteriors, els treballs complementaris o la direcció de l’obra.
Per tal de facilitar la contractació conjunta d’aquests serveis per tal de garantir la coordinació i continuïtat entre la fase de redacció i la d’execució d’aquests projectes, s’afegeix un nou paràgraf a l’apartat amb la següent redacció:
«A efectos de estimar la especial complejidad de un proyecto, el órgano de contratación podrá tomar en consideración la existencia de condicionantes técnicos, medioambientales, paisajísticos, funcionales, urbanísticos o de otra índole que precisen de una especial respuesta, innovación u originalidad en aras a obtener prestaciones de gran calidad».
c) Art. 187.2 de la LCSP: aquest article, que es troba dins de la secció que regula les normes especials aplicables als concursos de projectes, fins ara regulava que el jurat que es constitueix en aquest tipus de procediments ha d’estar compost per persones físiques independents dels participants del concurs. S’afegeix el següent esment:
«Su selección respetará los principios de profesionalidad, especialización en relación con el objeto del contrato, imparcialidad, ausencia de incompatibilidad e independencia».
d) Art. 308 de la LCSP: aquest article és el que regula el contingut i límits del contracte de serveis. S’afegeix un nou apartat amb la següent redacció:
«4. Podrá contratarse de forma conjunta la redacción de proyectos y la dirección de obra cuando la contratación separada conllevase una merma en la calidad de las prestaciones objeto del contrato, dificultando la coordinación y continuidad entre la fase de redacción del proyecto y su ejecución en obra. El órgano de contratación motivará debidamente en el expediente que concurren estas circunstancias».
Per últim, també cal mencionar que la Llei reserva determinades funcions al Consell sobre la qualitat de l’arquitectura, un òrgan col·legiat amb caràcter assessor i consultiu, amb representació de les entitats locals. Entre les funcions d’aquest Consell podem esmentar les que transcrivim a continuació, per la seva connexió amb la contractació de les administracions públiques:
- Fomentar la investigació i la innovació en les obres promogudes per les administracions públiques mitjançant fórmules de col·laboració amb la indústria, l'acadèmia i amb els organismes de recerca, així com la incorporació de noves tècniques i materials en desenvolupament i l'establiment de sistemes de avaluació de les prestacions.
- Rebre la informació i les demandes de les administracions públiques per modular les polítiques públiques cap a una major qualitat.
En matèria de contractació, exercir tasques d’assessorament a òrgans de contractació que així ho sol·licitin sobre l’estimació d’honoraris per a la determinació dels pressupostos base de licitació dels contractes administratius de serveis que tinguin per objecte la redacció de projectes d’arquitectura i dels contractes de serveis complementaris als contractes d'obres promogudes per les administracions públiques.