S’ha publicat al BOE, el dia 28 de juny de 2022 el Reial Decret Llei 11/2022, de 25 de juny, pel qual s’adopten i es prorroguen determinades mesures per a respondre a les conseqüències econòmiques i socials de la Guerra a Ucraïna, per a fer front a situacions de vulnerabilitat social i econòmica, i per a la recuperació econòmica i social de l’Illa de la Palma.
Aquest R.D Llei té com a finalitat seguir adoptant mesures per a reduir els preus de l’energia, moderar la inflació i donar suport als col·lectius més vulnerables, ja sigui prorrogant algunes de les mesures previstes al Reial Decret Llei 6/2022, de 29 de març, i ja sigui incorporant mesures noves que es jutgen adequades per fer front a l’actual situació provocada per la invasió d’Ucraïna per part de Rússia, que està provocant conseqüències en tots els ordres, tant des del punt de vista humanitari com econòmic.
Aquest Reial Decret Llei s’estructura en una part expositiva i una part dispositiva, conformada aquesta per tres Capítols, trenta-un articles, sis disposicions addicionals, una disposició transitòria, una disposició derogatòria i sis disposicions finals.
En primer lloc, el Capítol I es composa de l’article 1 que, al llarg de setze apartats, recull la pròrroga de determinades mesures contemplades al Reial Decret Llei 6/2022, de 29 de març, i introdueix alguns ajusts complementaris. Els apartats U i Dos donen una nova redacció a determinats aspectes dels articles 6 i 7 del R.D. Llei 6/2022, de 29 de març, amb l’objecte de reforçar la participació pública en el procediment d’emissió d’informes d’afecció ambiental.
A continuació, els apartats Tres a Set modifiquen, respectivament, la redacció dels apartats 2 i 3 de l’article 15, l’article 17, l’apartat 3 de l’article 19, els apartats 1, 2 i 4 de l’article 20 i l’apartat 1 de l’article 21 del Reial Decret Llei 6/2022, de 29 de març, relatius tots ells a les bonificacions extraordinàries i temporals que s’han aplicat en el preu final de determinats productes energètics. Especialment, cal destacar en aquest punt l’extensió fins el 31 de desembre de 2022 de la bonificació aplicable als preus dels carburants. Addicionalment, el nou text inclou millores de tècniques de gestió i l’eliminació de la bonificació pel cas d’ús de productes afectats en navegació privada d’esbarjo.
L’apartat Onze de l’article 1 dona una nova redacció a l’art. 45 del R.D. Llei 6/2022, de 29 de març, contemplant un increment extraordinari del 15% en la prestació de l’Ingrés Mínim Vital (IMV) i s’amplia la mesura fins el mes de desembre de 2022.
Per la seva banda, l’apartat Dotze introdueix un nou article 45 bis al R.D. Llei 6/2022, de 29 de març, que contempla un increment extraordinari del 15% per a les pensions de jubilació i invalidesa del sistema de la Seguretat Social en la seva modalitat no contributiva des de l’1 de juliol fins el 31 de desembre de 2022, respecte de la quantia que correspon percebre a cada beneficiari durant aquests mesos.
L’apartat Tretze de l’article 1 prolonga fins el 31 de desembre de 2022 la limitació extraordinària de l’actualització anual de la renda dels contractes d’arrendament d’habitatge regulada a l’article 18 de la LAU de 1994.
L’apartat Quinze dona una nova redacció a la Disp. Addicional 5ª del R.D. Llei 6/2022, de 29 de març, estenent els descomptes del bo social als consumidors domèstics vulnerables i vulnerables severs fins el 31 de desembre de 2022. Aquests descomptes del bo social arriben fins un 60% (consumidors domèstics vulnerables) o 70% (vulnerables severs).
El Capítol II va dedicat a les noves mesures en matèria de transport i es troba integrat per dues seccions. La primera secció va dedicada als ajuts directes al transport públic terrestre urbà i interurbà i la segona conté mesures destinades al sector.
Aquestes mesures tenen com a finalitat incentivar el paper del transport públic col·lectiu per afrontar l’escenari actual d’alts preus de l’energia, que afecta molt especialment la mobilitat quotidiana dels ciutadans. La secció primera recull una subvenció d’un 30% de tots els títols multiviatge existents actualment en els serveis de transport públic col·lectiu terrestre, ja siguin de competència estatal, autonòmica o local, entre l’1 de setembre de 2022 i el 31 de desembre de 2022. En concret, sobre aquests ajuts directes al transport, l’article 2.1 del R.D. Llei diu el següent:
1. Se establece un sistema de ayudas directas, correspondiente al ejercicio 2022, para la concesión de apoyo financiero a las comunidades autónomas y entidades locales que presten servicio de transporte colectivo urbano o interurbano, así como los entes locales supramunicipales que agrupen varios municipios, creados por normas de rango legal y que presten servicio de transporte público urbano colectivo, que cumplan las condiciones a las que se hace referencia en el artículo 3.
Sobre els beneficiaris d’aquests ajuts directes, l’article 3 del Reial Decret Llei 11/2022 estableix el següent:
<<Los beneficiarios del sistema de ayudas serán las comunidades autónomas y entidades locales que presten servicio de transporte colectivo urbano o interurbano, así como entes locales supramunicipales que agrupen varios municipios, creados por normas de rango legal y que presten servicio de transporte público urbano colectivo, que se comprometan a implantar una reducción del precio de los abonos de transporte y títulos multiviaje, excluido el billete de ida y vuelta, de los servicios de transporte terrestre de su competencia, en un porcentaje de un 30% respecto al vigente a la entrada en vigor de esta disposición, para el periodo comprendido entre el 1 de septiembre de 2022 y el 31 de diciembre de 2022, con las limitaciones que se establezcan por Orden Ministerial de la persona titular del Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana.
En el caso de abonos de transporte de carácter anual que hayan sido adquiridos con anterioridad a la entrada en vigor de este Real Decreto-ley, la administración correspondiente podrá decidir si habilita un sistema para permitir la devolución al usuario de la parte proporcional que corresponda al 30% de cuatro meses, sin que este procedimiento de devolución sea obligatorio>>.
Per finançar aquests ajuts directes, l’article 4.1 del R.D. Llei estableix i crea un crèdit extraordinari que ascendeix fins a 200 milions d’euros. Els crèdits seran gestionats pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana a través de la Direcció General de Transport Terrestre. Per un altra banda, l’article 5 (<<Gestió dels ajuts>>) diu que <<els possibles beneficiaris (...) hauran de presentar la seva sol·licitud a la Seu Electrònica del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana omplint el formulari electrònic que a tal efecte es posi a la seva disposició i en el que, necessàriament, haurà de figurar el compte bancari en la que desitgin que se’ls realitzi l’abonament (...)>>.
Per la seva banda, l’article 6 del Reial Decret Llei obre la porta al possible cofinançament d’aquests ajuts per part de les Comunitats Autònomes de la següent forma:
<<Las comunidades autónomas podrán establecer, con cargo a sus propios presupuestos, una medida de apoyo análoga a la regulada en este real decreto-ley, de modo que la reducción a la que se comprometan sea adicional a la establecida en el artículo 3>>.
Els articles 7 i 8 del R.D. Llei estableixen tant l’afectació dels recursos com la compatibilitat de les mesures de recolzament:
<<Artículo 7. Afectación de los recursos.
Los importes que perciban las comunidades autónomas y las entidades locales con cargo al crédito extraordinario que se autoriza deberán destinarse exclusivamente a financiar la prestación del servicio de transporte público urbano o interurbano y, en todo caso, a compensar a los operadores de transporte por la merma de ingresos que ha supuesto la implantación de la medida>>.
<<Artículo 8. Compatibilidad de las medidas de apoyo.
Estas medidas de apoyo son compatibles y acumulables con cualquier otra subvención o ayuda que pueda estarse concediendo a los usuarios del transporte con la finalidad de reducir el precio final de abono de los billetes multiviaje expedidos por los prestadores del servicio.
En particular, serán compatibles con las ayudas y subvenciones a las entidades locales por servicios de transporte colectivo urbano interior reguladas en la disposición adicional nonagésima sexta de la Ley 22/2021, de 28 de diciembre, y con las subvenciones nominativas destinadas a la financiación del transporte público regular de viajeros de Madrid, Barcelona, Valencia y las Islas Canarias reguladas en la disposición adicional nonagésima séptima de la misma Ley>>.
A banda d’aquests ajuts directes al transport públic destinats a les entitats locals i les comunitats autònomes previstos a la Secció 1ª, l’article 10 del R.D. Llei preveu una reducció del preu dels abonaments i títols multiviatge per part de RENFE. L’apartat 4 d’aquest article 10 diu el següent en relació a Catalunya i el servei de Rodalies:
<<4. En relación con los servicios que Renfe presta en Cataluña y que son de competencia autonómica, la Generalidad de Cataluña deberá aceptar expresamente antes del 31 de julio de 2022 la aplicación de este descuento, para que pueda ser efectivo>>.
Per la seva banda, l’apartat 1 de l’article 10 preveu l’aplicació d’un descompte del 50% per tots els títols multiviatge dels serveis ferroviaris prestats en la Xarxa Ferroviària d’Interès General administrada per ADIF i ADIF AV que es venguin entre el 1 de setembre de 2022 i el 31 de desembre de 2022.
En tercer lloc, el Capítol III sota la rubrica d’<<Altres mesures per fer front a situacions de vulnerabilitat social i econòmica>> es divideix en tres seccions; la primera fa referència a diferents mesures en l’àmbit energètic; la segona a mesures de recolzament al sector agrari; i la tercera, a altres mesures caràcter social i laboral. Entre aquestes mesures previstes al Capítol III cal destacar, per exemple, la mesura excepcional i transitòria, fins el 31 de desembre de 2022, serà d’aplicació el tipus reduït del 5% de l’IVA per afavorir la reducció de la factura final elèctrica (article 18 del R.D. Llei 11/2022).
Finalment, hem de destacar també que l’article 31 del Reial Decret Llei introdueix una línia directa d’ajut a persones físiques de baix nivell d’ingressos i patrimoni, ja siguin assalariats, autònoms o aturats. Aquest ajut serà de 200 euros de quantia en pagament únic i per percebre aquest ajut serà necessari que el possible beneficiari hagi percebut ingressos inferiors a 14.000 euros anuals l’any 2021 i tinguin un patrimoni inferior a 43.196,40 euros anuals. L’import total dels ajuts s’estima en 540 milions d’euros.
Per últim, la Disposició Addicional 6ª del Reial Decret Llei 11/2022 estableix amb caràcter general la compatibilitat d’ajuts, és a dir, que els ajuts directes que es contemplen en el R.D. Llei s’atorguen sens perjudici de qualsevol altre ajut que puguin atorgar les Comunitats Autònomes o les entitats locals en l’exercici de les seves competències pròpies i en l’àmbit del Marc Temporal d’Ajuts d’Estat per recolzar l’economia com a conseqüència de la invasió russa d’Ucraïna, adoptat per Comunicació de la Comissió Europea C(2022) 1890 i del Marc Nacional Temporal aprovat per la Comissió Europea en la seva Decisió SA. 102771(2022/N)
Aquest Reial Decret Llei entrarà en vigor el dia següent al de la seva publicació al BOE (Disposició Final 6ª).
Text complet del R.D. Llei 11/2022, de 25 de juny. ENLLAÇ.