Avui s’ha publicat al DOGC el DECRET LLEI 3/2016, de 31 de maig, de mesures urgents en matèria de contractació pública.
OBJECTE: L'objecte d'aquest Decret llei és establir mesures en relació amb l'aplicació de determinades disposicions de la Directiva 2014/23/UE, del Parlament i del Consell, de 26 de febrer, relativa a l'adjudicació de contractes de concessió, i la Directiva 2014/24/UE, del Parlament i del Consell, de 26 de febrer, sobre contractació pública i per la qual es deroga la Directiva 2004/18/CE.
ÀMBIT D’APLICACIÓ: L'àmbit d'aplicació d'aquest Decret llei abasta els contractes del sector públic subjectes i no subjectes a regulació harmonitzada que tramitin:
-Els poders adjudicadors de la Generalitat de Catalunya i el seu sector públic.
-Els ens locals de Catalunya i el seu sector públic.
ENTRADA EN VIGOR: Aquest Decret llei entrarà en vigor l'endemà de la publicació en del Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.
La llei està dividida en nou articles, sis disposicions addicionals, dues disposicions transitòries i una disposició final.
Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació: L'objecte d'aquest Decret llei és establir mesures en relació amb l'aplicació de determinades disposicions de la Directiva 2014/23/UE i la Directiva 2014/24/UE.
L'àmbit d'aplicació d'aquest Decret llei abasta els contractes del sector públic subjectes i no subjectes a regulació harmonitzada que tramitin els poders adjudicadors de la Generalitat de Catalunya i el seu sector públic i els ens locals de Catalunya i el seu sector públic.
Article 2. Contractes de gestió de serveis públics i de concessió d'obra pública: Els contractes de concessió d'obra pública i de gestió de serveis públics en la modalitat de concessió es defineixen per la transferència a l'empresa concessionària del risc operacional en l'explotació de les obres o dels serveis. S'entén que s'ha transferit el risc operacional quan no es garanteixi a l'empresa concessionària, en condicions normals de funcionament, la recuperació de les inversions o les despeses que hagi efectuat en el marc de la concessió.
El termini de durada de les concessions no podrà ser superior a cinc anys.
Article 3. Càlcul del valor estimat de les concessions: En els contractes de gestió de serveis públics en la modalitat de concessió i de concessió d'obra pública, el valor estimat del contracte es calcula en base al volum de negoci estimat de la futura empresa concessionària, com a conseqüència de l'adjudicació de la concessió, excloent-ne l'IVA, i qualsevol altre tribut que fos d'aplicació.
El mètode de càlcul per determinar el valor estimat de la concessió s'ha d'incloure en el plec de clàusules administratives particulars o els documents que regeixen les contractacions.
Article 4. Documentació acreditativa del compliment de requisits de capacitat i solvència: Les empreses licitadores no estan obligades a acreditar documentalment, en el moment de la presentació d'ofertes, el compliment dels requisits de capacitat i solvència.
Article 5. Divisió del contracte en lots: En els contractes en què no hi haig divisió per lots, s'haurà d'incloure a l'expedient un informe que en justifiqui els motius, i fer-ho constar al plec de clàusules administratives particulars o documents que regeixen les contractacions.
Article 6. Valoració de les proposicions: L'oferta econòmicament més avantatjosa s'haurà de determinar sobre la base del preu o cost tenint en compte la relació cost-eficàcia d'acord amb la totalitat de la proposició, mitjançant, si escau, el càlcul del cost del cicle de vida. La valoració podrà tenir en compte la relació qualitat-preu
Article 7. Procediment negociat: Els contractes del sector públic es podran adjudicar per procediment negociat, amb independència de la quantia, només quan es doni algun dels supòsits dels següents articles del Text refós de la Llei de contractes del sector públic:
Article 170.a); article 170.c); article 170.d); article 170.e); article 171.c); article 172.a); article 172.c); article 173.b); article 173.c); article 173.d); article 173.e); article 174.a); article 174.c); i article 174.d).
Article 8. Mesures de gestió eficient en la tramitació: Llevat que es tracti de contractes menors segons la legislació de contractes del sector públic, l'òrgan de contractació pot optar per tramitar el procediment aplicant mesures de gestió eficient en els contractes que s'adjudiquin pel procediment obert, amb valor estimat inferior a 100.000 €, en cas de serveis i subministraments, i amb valor estimat inferior a 1.000.000 €, en cas d'obres.
Article 9. Causes de modificació dels contractes: Els contractes es podran modificar quan sigui necessari realitzar prestacions addicionals que únicament pugui portar a terme el contractista per raons econòmiques o tècniques o perquè una nova adjudicació pugui generar inconvenients significatius o un augment substancial de costos per a l'Administració. En qualsevol cas, el límit màxim global d'una modificació per aquesta causa serà del 50% del valor inicial del contracte.
Disposició addicional primera: La Generalitat de Catalunya, els ens locals i el sector públic, en els sistemes de transmissió i recepció electrònica d'ofertes i recepció electrònica de sol·licituds de participació, han de garantir el que estableix l'annex IV i el compliment de les normes de l'article 22.6 de la Directiva 2014/24/UE.
Disposició addicional segona: Els contractes que poguessin ser qualificats com a contractes de concessió d'obra pública o de gestió de serveis públics en la modalitat de concessió, que es licitin a partir de l'entrada en vigor d'aquest Decret llei, en els quals no hi hagi transferència del risc operacional en els termes definits a la Directiva 2014/23/UE, relativa als contractes de concessió, s'han de qualificar com a contractes d'obra o contractes de serveis, respectivament.
Disposició addicional tercera: Els serveis socials regulats a la Llei 12/2007, d'11 d'octubre, de serveis socials, es podran gestionar mitjançant fórmules no contractuals.
Disposició addicional quarta: Als concerts que es puguin subscriure en el marc de la Llei 13/2015, de 9 de juliol, d'ordenació del sistema d'ocupació i del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya, per a la prestació de serveis ocupacionals, en la mesura que el dret a l'ocupació de les persones es considera també un dret essencial, els serà d'aplicació allò previst a la disposició addicional tercera d'aquest Decret llei, llevat d'aquelles qüestions que pel seu contingut afectin estrictament l'àmbit propi dels serveis socials, sens perjudici del compliment dels requisits, per part de les entitats, de la normativa corresponent per a cadascuna de les actuacions que puguin ser concertades en l'àmbit ocupacional, i del que s'estableixi en el desplegament reglamentari.
Disposició addicional cinquena: La interpretació i aplicació de la normativa vigent de contractació pública s'ha de fer, en tot cas, de conformitat amb el que estableixen les directives 2014/23/UE, 2014/24/UE i la resta de normativa comunitària d'aplicació.
Disposició addicional sisena: Els poders adjudicadors que no siguin administració pública hauran d'adaptar les seves instruccions internes al que disposa aquest Decret llei en un termini màxim de tres mesos.
Disposició transitòria primera
Fins que no es regulin els procediments de licitació per als contractes de concessió d'obra pública i de gestió de serveis públics en la modalitat de concessió, així com els dels contractes relatius a serveis socials i altres serveis específics de l'article 74 de la Directiva 2014/24/UE, serà d'aplicació a aquests contractes i concessions el que estableix el Text refós de la Llei de contractes del sector públic amb les especialitats regulades en aquest Decret llei.
Disposició transitòria segona: Atesos els principis d'atenció personalitzada i integral, arrelament de la persona a l'entorn d'atenció social, elecció de la persona i continuïtat en l'atenció i la qualitat, els concerts socials establiran fórmules que garanteixin la continuïtat en la prestació d'aquests serveis per part de les entitats que ja els prestaven a les persones usuàries.
Disposició final: Aquest Decret llei entrarà en vigor l'endemà de la publicació en del Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.
ENLLAÇ PUBLICACIÓ