S’ha publicat al BOE, el dia 14 de juny de 2023 la Resolució de 9 de juny de 2023, de la Secretaria General de Finançament Autonòmic i Local, per la qual es regula el procediment de compensació de l'exempció en l'Impost sobre Béns immobles de naturalesa rústica per a l'exercici 2023, prevista en l'article 12 del Reial decret llei 4/2023, d'11 de maig.
El Reial Decret Llei 4/2023, d’11 de maig, pel que s’adopten mesures urgents en matèria agrària i d'aigües en resposta a la sequera i a l'agreujament de les condicions del sector primari derivat del conflicte bèl·lic a Ucraïna preveu al seu article 12 una exempció de les quotes de l’Impost sobre Béns Immobles (en endavant, IBI) de naturalesa rústica corresponent a l’exercici 2023 a favor dels béns immobles que siguin propietat dels titulars d'explotacions agrícoles o ramaderes, i que estiguin afectes al desenvolupament de tals explotacions, sempre que hagin sofert en aquest exercici una determinada reducció del rendiment net de tals activitats.
Aquest precepte també estableix que els contribuents que, tenint dret a aquesta exempció, hagin satisfet els rebuts corresponents a l’exercici fiscal 2023 podran sol·licitar la devolució de les quantitats ingressades concloent que la disminució d’ingressos que pateixin les entitats locals seran compensades a càrrec dels Pressupostos Generals de l’Estat, d’acord amb el que estableix l’art. 9 del TRLRLHL.
Tenint en compte tot això, aquesta Resolució té per objecte regular el procediment específic de compensació de la pèrdua de recaptació que aquesta exempció pugui produir a les entitats locals.
En primer lloc, l’apartat Primer (<<Àmbit de l’exempció>>) estableix que aquest s’aplica a tot el territori de l’Estat i que l’exempció afecta <<a les quotes d’IBI dels immobles de naturalesa rústica corresponents a l’exercici 2023, comprenent també els recàrrecs legalment autoritzats>>.
Per la seva banda, l’apartat Segon estableix els requisits que hauran d’acreditar els possibles beneficiaris quan sol·licitin l’exempció prevista, entre els que trobem els següents (en total 3):
a) Els immobles de naturalesa rústica, de les quotes de la qual de l'IBI se sol·liciti l'exempció, han d'estar afectes al desenvolupament d'explotacions agrícoles o ramaderes.
b) Els titulars cadastrals de tals immobles, en concepte de propietaris, han de ser també els titulars de les explotacions agrícoles o ramaderes.
c) Els titulars de tals explotacions han d'haver sofert en l'exercici 2023 una reducció del rendiment net de les mateixes de, almenys, un 20 per cent respecte a la mitjana dels anys 2020, 2021 i 2022. El percentatge anterior serà d'un 30 per cent, si les explotacions no es troben en zones amb limitacions naturals o específiques de l'article 31 del Reglament (UE) núm. 1305/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013.
A continuació, la Resolució estableix que els entitats locals hauran d’exigir l’acreditació d’aquests requisits per qualsevol mitjà de prova admès en dret que considerin suficient. I remarca també que aquesta exempció de la quota no podrà ser declarada de forma general a tots els subjectes passius sinó que serà necessària tant la sol·licitud expressa del beneficiari com la comprovació/verificació de les circumstàncies que donen lloc a l’exempció.
Per últim, els Apartats Tercer i Quart fan referència a la compensació a l’Estat dels beneficis fiscals concedits. L’Apartat Tercer estableix la documentació que haurà de presentar l’entitat local per rebre la compensació per la pèrdua en la recaptació del IBI amb motiu de l’exempció. La sol·licitud haurà d’anar signada electrònicament per l’Alcalde o per la persona titular de l’òrgan en qui tinguin delegada la gestió de l’IBI i anirà acompanyada dels documents que esmenta l’apartat Tercer.
Per la seva banda, l’apartat Quart diu que serà competent per resoldre la sol·licitud un cop efectuades les comprovacions que corresponguin la Secretaria General de Finançament Autonòmic i Local que haurà de dictar resolució determinant la quantia de la compensació que procedeixi realitzar a l'entitat local o denegant el pagament de les compensacions sol·licitades.
Aquesta Resolució entrarà en vigor l'endemà al de la seva publicació al «Butlletí Oficial de l'Estat» (BOE).