Des de l’ACM vàrem demanar al Govern la modificació del règim sancionador que es va incorporar per l’incompliment del Pla Especial de sequera a través del Decret-llei 1/2023 de 28 de febrer, pel seu caràcter injust a l’aplicar-se de manera lineal a tots els municipis i no recollir l’esforç que s’està fent des dels ens locals per afrontar la sequera.
Durant mesos hem treballat, juntament amb l’FMC, i acordat canvis i millores amb la Conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, en el nou règim sancionador, que amb la nova proposta, té en compte les circumstàncies de cada municipi. La proposta, tot i no incorporar totes les peticions del municipalisme, millora substancialment la regulació anterior.
Aquest nou règim sancionador preveu que la majoria de situacions siguin infraccions lleus i posa en valor l’esforç que fa cada municipi per lluitar contra la sequera. Així, es passa d’una doble sanció per superar el llindar i el número de litres d’excés que es consumia cada mes, a un barem que té en compte indicadors com la reducció de volums durant el trimestre, l’aprovació d’una ordenança municipal sobre estalvi d’aigua, la sol·licitud de subvencions per part dels municipis per millorar la xarxa d’abastament, l’execució d’actuacions per reduir el consum municipal o l’aprovació d’un pla local d’inversions per optimitzar la xarxa d’aigua.
D’aquesta manera, s’aprecia el compromís dels ajuntaments en l’estalvi d’aigua i en la corresponsabilitat amb afrontar la greu situació de sequera que viu el país.
A més, el nou Decret Llei passarà a tenir en compte els consums trimestrals, una modificació que permetrà apreciar millor l’evolució del municipi i evitar sancions reiterades.
Una altra conseqüència del nou Decret llei és que els expedients sancionadors que estiguin en tràmit podran acollir-se a la nova regulació si és més favorable.
Pel que fa a les mesures per definir els refugis climàtics, des de l’ACM valorem positivament que les piscines municipals puguin ser declarades refugi climàtic i, per tant, garantir que siguin un espai per reduir l’efecte de les altes temperatures.
Pel que fa a les piscines privades i la seva consideració com a refugi climàtic per part dels Ajuntaments, no és una regulació que hàgim demanat des de les entitats municipalistes ni és una mesura acordada. Tot i volent resoldre casos molt concrets i residuals, la seva interpretació pot generar molts dubtes i demanem que la Generalitat delimiti amb més precisió per no generar més confusió.