S’ha publicat al DOGC, el dia 25 de juliol de 2024 l’Ordre ACC/177/2024, de 22 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per al foment de la transformació del sistema agroalimentari català alineat amb el Pla estratègic de l'alimentació de Catalunya 2021-2026.
OBJECTE I FINALITAT
L'objecte dels ajuts que estableix l'Ordre s'articula mitjançant 10 línies:
Línia d'ajuts 1, per al càlcul del perfil de sostenibilitat ambiental de les empreses agràries de Catalunya que inclou la petjada ambiental de producte (annex 2).
Línia d'ajuts 2, per a les infraestructures alimentàries compartides (annex 3). Aquesta línia d'ajuts conté tres sublínies:
Sublínia d'ajuts 2.1: creació i millora d'obradors alimentaris compartits.
Sublínia d'ajuts 2.2: creació i millora dels petits escorxadors, dels establiments de manipulació de caça i dels establiments alimentaris d'activitats de la carn i dels productes carnis.
Sublínia d'ajuts 2.3: foment de projectes de cooperació per a la creació i la consolidació d'infraestructures o xarxes compartides per a la distribució i la comercialització conjunta dels productors.
Línia d'ajuts 3, per al foment per a la digitalització i la traçabilitat empresarial mitjançant l'etiquetatge intel·ligent (annex 4).
Línia d'ajuts 4, per al foment de projectes transformadors per incrementar el valor afegit dels productes i els coproductes alimentaris (annex 5).
Línia d'ajuts 5, per al suport a l'assessorament per al compliment de la normativa d'higiene i qualitat als petits elaboradors (annex 6).
Línia d'ajuts 6, per a la creació i la difusió d'activitats de sensibilització per a la prevenció de pèrdues i malbaratament alimentaris i projectes innovadors per a l'aprofitament dels aliments (annex 7).
Línia d'ajuts 7, per al foment per al relleu generacional i l'emprenedoria de negocis d'artesania alimentària (annex 8).
Línia d'ajuts 8, per al foment de la creació i la continuació de noves empreses liderades per dones, relacionades amb la producció i la transformació d'aliments (annex 9).
Línia d'ajuts 9, per al foment de projectes de transformació alimentària d'entitats del tercer sector d'acció social (annex 10).
Línia d'ajuts 10, INNOTRACK, per a la innovació en l'àmbit de la digitalització, la sostenibilitat i la competitivitat de l'empresa, per a la preparació de propostes per a la participació en projectes europeus i per a la innovació en l'àmbit de la gestió i l'ús eficient de l'aigua a la indústria agroalimentària i forestal i per a la innovació en l'àmbit de la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris (annex 11).
ENTITATS BENEFICIÀRIES
Són entitats beneficiàries per cada línia les següents:
Línia d’ajuts 1: Poden ser beneficiàries d'aquest ajut les persones titulars d'explotacions agràries (agrícoles i ramaderes) de Catalunya que en el moment de presentar la sol·licitud hagin presentat la declaració única agrària (DUN) o la sol·licitud única (SU) (en cas de tenir més superfície en altres comunitats autònomes), i/o les dades de cens, de l'anualitat corresponent a la resolució de la convocatòria (segons data informada a la resolució de la convocatòria específica). En el cas d'explotacions agrícoles, cal que utilitzin un quadern d'explotació digital amb tots els camps que intervenen en el càlcul del perfil de sostenibilitat completats.
Línia d’ajuts 2:
De la sublínia d’ajuts 2.1, poden ser beneficiaris d'aquest ajut:
a) Ens públics.
b) Entitats sense ànim de lucre o vinculades a l'economia social i solidària (ESS) o en tràmit de constituir-se.
De la sublínia d’ajuts 2.2, poden ser beneficiaris d'aquest ajut:
a) Associació de petits escorxadors, amb un mínim de 25 petits escorxadors associats.
b) Persones físiques i jurídiques, públiques o privades, i les seves agrupacions, les comunitats de béns o qualsevol altre tipus d'unitat econòmica o patrimoni separat (tot i que no tingui personalitat jurídica) que compleixin els requisits següents:
a. Que desenvolupin l'activitat de sacrifici i obtenció de carns amb destinació al consum humà en els petits escorxadors definits en l'apartat 2 h) de l'annex 1. Poden ser titulars de l'establiment alimentari o persones operadores o explotadores responsables de les activitats per contracte d'arrendament, concessió o qualsevol altra forma conforme a dret mitjançant document liquidat dels tributs corresponents, o titulars dels immobles o les instal·lacions utilitzats com a petits escorxadors encara que no exerceixin per si mateixos l'activitat comercial, i/o bé
b. Que desenvolupin l'activitat de preparació de la carn de caça per a la seva comercialització en els establiments de manipulació de caça definits a l'apartat 2 i) de l'annex 1. Poden ser titulars de l'establiment alimentari o persones operadores o explotadores responsables de les activitats per contracte d'arrendament, concessió o qualsevol altra forma conforme a dret mitjançant document liquidat dels tributs corresponents, o titulars dels immobles o instal·lacions utilitzats com a establiments de manipulació de caça encara que no exerceixin per si mateixos l'activitat comercial, i/o bé
c. Que desenvolupin les activitats en els establiments definits a l'apartat 2 j) de l'annex 1, i que es trobin registrades al seu efecte amb el mateix NIF que les persones titulars dels petits escorxadors i establiments de manipulació de caça anteriorment esmentats, i/o bé
d. Que suportin la càrrega financera de les inversions objecte de l'ajut en nous establiments alimentaris o per desenvolupar noves activitats descrites en els punts anteriors.
c) Titulars d'explotacions ramaderes usuàries del servei de l'escorxador mòbil, o bé que suportin la càrrega financera de les inversions necessàries per a l'adaptació de les instal·lacions ramaderes per a l'activitat de l'escorxador mòbil.
De la sublínia 2.3, poden ser beneficiaris d'aquest ajut:
Les agrupacions de persones físiques o jurídiques, públiques o privades, les comunitats de béns o qualsevol altre tipus d'unitat econòmica o patrimoni separat que puguin dur a terme els projectes, les activitats o els comportaments, o es trobin en la situació que motiva la concessió de la subvenció.
Línia d’ajuts 3: Poden ser beneficiaris d'aquest ajut:
a) Pimes.
Línia d’ajuts 4: Poden ser beneficiaris d'aquest ajut:
Pimes representants del projecte.
Línia d’ajuts 5: Poden ser beneficiàries d'aquest ajut:
Entitats associatives que representin els interessos d'una única activitat artesanal alimentària inclosa en el repertori d'oficis d'artesania alimentària establert a l'annex 2 del Decret 285/2006, de 4 de juliol (o la norma que el substitueixi), i que la seva activitat estigui acollida a la Guia de pràctiques correctes d'higiene (GPCH) corresponent a la seva activitat i reconeguda oficialment pel Departament de Salut.
Línia d’ajuts 6: Poden ser beneficiàries d'aquest ajut:
Entitats sense ànim de lucre i organitzacions de la cadena alimentària sense ànim de lucre.
Línia d’ajuts 7: Poden ser beneficiàries d'aquest ajut:
a) Persona física que agafa l'activitat artesanal.
b) Persona jurídica: micro o petita empresa, d'acord amb el que estableixen l'annex I del Reglament (UE) 651/2014 i l'annex I del Reglament (UE) 702/2014 sobre la definició de petites i mitjanes empreses, que agafa l'activitat artesanal.
Línia d’ajuts 8: Poden ser beneficiàries d'aquest ajut:
a) Persona física dona que comenci una activitat de nova creació a Catalunya i relacionada amb la producció i la transformació d'aliments.
b) Persona jurídica: micro o petita empresa, d'acord amb el que estableixen l'annex I del Reglament (UE) 651/2014 i l'annex I del Reglament (UE) 702/2014 sobre la definició de petites i mitjanes empreses, on la participació femenina ha de ser en un mínim del 66% en els òrgans de govern segons els seus estatuts, a Catalunya i relacionada amb la producció i la transformació dels aliments.
Línia d’ajuts 9: Poden ser beneficiàries d'aquest ajut:
a) Entitats del tercer sector d'acció social, tal com defineix l'article 2 de la Llei 43/2015, de 9 d'octubre, del tercer sector d'acció social, i que disposin d'un centre especial de treball, en el qual un mínim del 60% de persones treballadores tinguin una discapacitat psíquica superior al 33% o una discapacitat física superior al 66%, que executin activitats relacionades amb la transformació d'aliments.
Línia d’ajuts 10: Poden ser beneficiaris d'aquest ajut:
a) Productors agraris i forestals i les seves agrupacions o associacions.
b) Empreses o indústries del sector agroalimentari i forestal i les seves agrupacions o associacions.
c) Cooperatives agràries i forestals i les seves associacions o federacions.
d) Artesans alimentaris i els seus gremis.
e) Grups d'acció local per al desenvolupament local (GAL) de LEADER.
f) Els clústers relacionats amb el sector agroalimentari i forestal.
QUANTIA
L'ajut té caràcter de subvenció directament aplicable a les despeses ocasionades per les actuacions subvencionables que s'estableixen per a cada línia d'ajuts en l'annex corresponent d'aquestes bases reguladores. Els límits de la subvenció per a cada línia quedaran establerts a la convocatòria corresponent.
La quantia màxima destinada a aquests ajuts i l'aplicació pressupostària a la qual s'ha d'imputar és la que es determina a la corresponent resolució de convocatòria.
L'import màxim per a cada línia d'ajuts queda especificat al punt 4 de l'annex corresponent de cada línia d'aquestes bases reguladores i cadascuna de les despeses elegibles té uns imports màxims especificats per projecte. L'import mínim per sol·licitud és de 3.000 euros, excepte per a la línia 1, en què no hi ha mínim.
SOL·LICITUDS
El termini de presentació de sol·licituds és el que s'indica a la convocatòria d'ajuts corresponent.
ENLLAÇOS
- Bases reguladores. ENLLAÇ.