Moció de l'ACM i l'FMC per la prestació de serveis alimentaris als menjadors col·lectius
El passat 31 de maig de 2022 es va aprovar, per Acord de Govern de la Generalitat de Catalunya, l’aplicació de les mesures per a la concessió de serveis de subministrament que incorporen la prestació de serveis alimentaris als menjadors col·lectius. Aquesta iniciativa sorgeix amb la voluntat d’impulsar la incorporació, en els expedients de contractació de l’Administració de la Generalitat de Catalunya i de les entitats del seu sector públic, de determinats aspectes relacionats amb la qualitat dels productes agroalimentaris i les repercussions ambientals de la producció d’aliments.
Per aquest motiu, tant l’Associació Catalana de Municipis com la Federació de Municipis de Catalunya estan compromeses, des de fa temps, a dinamitzar canvis per avançar cap a una alimentació saludable i de qualitat. En aquest sentit, les entitats municipalistes han decidit conjuntament ser un agent actiu per tal que, des del món local, es conegui i es facin seves les recomanacions per promoure que els menjadors col·lectius vetllin per potenciar els hàbits saludables d’una alimentació equilibrada, com ho és la dieta mediterrània.
CONSTATANT que el sector públic ha de preveure que els contractes públics de subministrament de productes alimentaris per als serveis de menjadors col·lectius incorporin criteris d’adjudicació i condicions especials d’execució que promoguin:
- L’alimentació saludable i de qualitat
- La inclusió de productes de proximitat i de producció agrària ecològica o integrada
- La implementació de mesures de prevenció del malbaratament alimentari
- Generar un impacte positiu de salut, tot millorant els estàndards de qualitat dels menjadors col·lectius
- Reduir al mínim l’impacte ambiental i la contaminació
VALORANT que el preu no pot ser el factor determinant de l’adjudicació del contracte en detriment d’altres criteris necessaris per assegurar una alimentació saludable.
AFIRMANT també que en l’àmbit global i local es detecten serioses repercussions de l’efecte del canvi climàtic, i que aquesta iniciativa s’alinea amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i s’orienta al desplegament de Pla Estratègic per l’Alimentació a Catalunya (2021-2026), que pretén desplegar un conjunt de mesures per avançar cap a un nou model alimentari que sigui més sostenible i alhora resilient als efectes de l’emergència climàtica. Alhora, considerem imprescindible el compliment de la Llei 3/2020, de l'11 de març, de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris, aprovada per unanimitat al Parlament de Catalunya així com el Pla de contractació pública alimentària de Catalunya (2015).
En aquest sentit, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya s’han adherit a l’Acord de Govern del 31 de maig del 2022 i promouen conjuntament que totes les administracions locals aprovin la següent proposta de MOCIÓ:
Des del municipalisme som conscients que l’assoliment de molts dels reptes globals comencen també des de l’àmbit local i, per això, ens fem nostres els compromisos relacionats amb la transformació dels sistemes alimentaris per potenciar els hàbits saludables d’una alimentació equilibrada, com és la dieta mediterrània, i a fomentar bones pràctiques per fer front a l’emergència climàtica.
És per aquest motiu que, el Ple de l’Ajuntament de ________________ (o el Ple del Consell Comarcal___________) pren els següents
ACORDS
PRIMER. Declarem que aquesta institució està compromesa a generar canvis per avançar cap a una alimentació saludable i de qualitat que té també una incidència directa en la salut pública.
SEGON. Afirmem que som conscients que molts dels actuals reptes globals comencen també per generar canvis des de l’àmbit local per a contribuir a evitar les serioses repercussions de l’efecte del canvi climàtic.
TERCER. Assumim la corresponsabilitat social i ambiental de promoure millores a les polítiques públiques a fi de:
a) Garantir una alimentació saludable i de qualitat, amb l’objectiu de fomentar els hàbits saludables mitjançant una dieta mediterrània.
b) Fomentar l’adquisició de productes de temporada, frescos i de qualitat diferenciada, així com productes de venda de proximitat, per tal de reduir els nivells d’emissió de gasos d’efecte hivernacle, el manteniment i la millora dels recursos agraris i la reducció de residus.
c) Promoure l’adquisició de productes provinents de la producció agrària ecològica o de la producció integrada i de qualitat diferenciada, incorporant en l’alimentació més productes vegetals i menys aliments d’origen animal, per tal de provocar el mínim impacte ambiental.
d) Afavorir l’adquisició de productes a granel o amb envàs reutilitzable; la reducció dels residus no reutilitzables (com plàstic o envàs d’un sol ús); la recollida, reciclatge i utilització dels residus; i l’ús de productes de neteja ecològics.
e) Garantir que les empreses donen compliment a les obligacions establertes a la Llei 3/2020, de l'11 de març, de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris amb l’objectiu de promoure la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari.
QUART. Promovem la inclusió als contractes públics de subministrament de productes alimentaris, de concessió de prestació de serveis alimentaris dels menjadors col·lectius de la nostra competència, noves clàusules que permetin avançar cap a una alimentació saludable i de qualitat.
CINQUÈ. Ens comprometem al fet que en les licitacions que es convoquin, el preu no pot ser el factor determinant de l’adjudicació del contracte. En aquest sentit, la valoració del preu no podrà suposar mai un percentatge superior al 20% del valor total de l’oferta, assegurant que el preu no vagi en detriment d’altres criteris necessaris per assegurar una alimentació saludable i una prestació de serveis que proporcionin aliments frescos, de temporada, de venda de proximitat, de producció agrària ecològica, de producció integrada i de qualitat diferenciada.
SISÈ. Adaptarem l’elaboració dels plecs de licitació als models de clàusules de conformitat amb els objectius recollits en el Pla de contractació pública alimentària de Catalunya. Aquestes clàusules s’incorporaran en el Codi per a una contractació pública socialment responsable. De fet, aquesta iniciativa s’emmarca en el desplegament de Pla Estratègic per l’Alimentació a Catalunya (2021-2026) que pretén desplegar un conjunt de mesures que portin a avançar cap a un nou model alimentari que sigui més sostenible i alhora resilient als efectes de l’emergència climàtica i altres crisis que augmenten la vulnerabilitat.