IniciFundacionsFTBGLLínies de treball › Atles del món rural

Atles del món rural

La Fundació Transparència i Bon Govern Local impulsa projectes orientats a la bona governança del territori, i orientats especialment a facilitar eines per lluitar contra el despoblament i per fomentar l’arrelament de la ciutadania als seus pobles i ciutats.

La realitat territorial de Catalunya és molt heterogènia, i des de la FTBG s’ofereixen solucions adaptades a les diferents necessitats de tot el territori català. Amb aquest objectiu, la FTBG ha participat en l’elaboració d’una nova edició de l’Atles del món rural.

L’Atles del món rural va néixer l’any 2009 editat per la Fundació del Món Rural, i va ser actualitzat per primer cop l’any 2015. Arran de la pandèmia del Covid-19, i els canvis socials i econòmics que s’han esdevingut els darrers anys, s’ha considerat convenient fer una nova edició de l’Atles del món rural, amb una publicació duta a terme el mes de maig de 2022.

Amb els anys, l’Atles s’ha convertit en una eina de consulta obligada per als qui des del sector agrari, des del món de l’ensenyament i des dels més diversos àmbits professionals es troben interessats en les àrees rurals. 

La nova publicació de l’Atles del món rural ha estat editada conjuntament per la Fundació Transparència i Bon Govern de l’ACM, l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), i l'Associació de Micropobles de Catalunya. L’estudi ha estat realitzat per Ignasi Aldomà i Josep Ramon Mòdol, en col·laboració amb Ramon Morell, del Departament de Geografia i Sociologia de la Universitat de Lleida.

En l’edició de 2022 s’ha constatat que la pandèmia ha obert una porta al transvasament d’activitats i de població cap a les àrees rurals. La publicació conclou que els canvis tecnològics i culturals, el fre a la globalització i les exigències mediambientals a causa del canvi climàtic poden revitalitzar les àrees rurals. Així mateix, es constata que s’obren alternatives productives per a joves i nous pagesos, així com per l’agricultura social i urbana.

 

Descarrega l'Atles del món rural 2022

Podeu descarregar l’Atles del món rural 2022 al següent ENLLAÇ.

 

Presentació de l'Atles del món rural

El 4 de maig, es va celebrar l'acte de presentació de l’Atles del món rural en què van intervenir representants de les entitats que han promogut l’edició de l’any 2022, així com els autors de l’estudi que han donat fruit a la nova publicació.