La Fundació estructura les seves activitats al voltant de cinc línies de treball, que es desenvolupen mitjançant jornades, estudis, seminaris i grups de treball:
- Debat de les idees en l’àmbit local
L’objectiu és debatre i estudiar els grans canvis estructurals que hi ha en el municipalisme i poder oferir propostes que afavoreixin la presa de decisions dels responsables públics. Els primers projectes s’orientaran a:
- El debat públic-privat en salut, educació, aigua, comunicacions, esports...
- L’organització territorial, la vessant institucional, la competencial i el finançament.
- El factor humà en els electes locals.
- El lobbisme del món local.
- La transparència i el bon govern
L’objectiu és aprofundir la qualitat democràtica dels ens locals amb continguts ètics, de compliment normatiu i de canvi cultural estructural tant per als electes, el funcionariat i en general a tots el qui participen en l’àmbit públic local. Els projectes que es prioritzaran inicialment:
- Els plans d’integritat a l’àmbit local
- L’accés a la informació pública local
- Els indicadors de qualitat democràtica
- L’ètica i la probitat institucional
- El Govern obert
L’objectiu és investigar i implementar noves formes de coresponsabilització entre les administracions, electes i ciutadania. Es prioritzaran projectes de:
- Noves formes de participació ciutadana
- Dades obertes
- Banc de dades locals de Catalunya
- La investigació i la recerca
L’objectiu és posar a disposició del món local dades, investigació i recerca que incideixin en la Governança local. Alhora, incentivar aquest àmbit d’investigació i recerca entre el món científic, universitari i doctrinal. Projectes inicials:
- Actualització de la proposta de l’observatori local de l’ACM
- Recerca sobre temes sectorials d’interès local
- Convocatòria del premi Fundació TBGL sobre treballs de recerca i investigació en l’àmbit local i sobre projectes innovadors posats en practica a l’administració local.
- Àmbit Legislatiu
L’objectiu és fer propostes de noves iniciatives legislatives en l’àmbit local, modificar o complementar lleis existents o propostes per a decrets, reglaments, codis i ordenances municipals. Àmbits de treball inicials:
- Catàleg i priorització de les lleis més nocives pel món local.
- Modificacions
- Noves propostes
- Tallers: d’ordenances, codis ètics, reglaments, etc...