IniciFundacionsFTBGLLínies de treball2. Arrelament al territori › 1a edició dels Premis Arrelament - 2021

1a edició dels Premis Arrelament - 2021

El projecte Arrelament al territori va comptar amb tres fases. En la primera fase es va fer una diagnosi sobre el terreny per conèixer les principals problemàtiques del despoblament i la realitat socioeconòmica dels municipis, que va servir per escollir les comarques on es desenvoluparan els projectes pilot. En la segona fase es va fer una anàlisi de les comarques on es poden implementar les proves pilot amb entrevistes als representants dels consells comarcals, entitats i agents socioeconòmics. I finalment, una tercera fase, en la qual es va obrir la convocatòria pública per escollir projectes que puguin ser replicables.

La primera edició dels premis Arrelament va comptar amb la participació de 19 projectes que  pretenien detectar i combatre les problemàtiques dels diversos territoris de Catalunya  relacionades amb el despoblament. Els guanyadors de la primera edició es van conèixer el passat 17 de maig de 2021 en l’acte d’entrega als guanyadors.

Es van escollir tres projectes, de dos municipis i una comarca, que marquen diferència en la promoció de polítiques actives per a l’arrelament al territori. El projecte "Repoblem Rocafort de Queralt" que fou el guanyador de la primera edició dels premis Arrelament, un segon premi per al "Projecte contra el despoblament i l'exclusió al Pallars Jussà" i el tercer lloc al pla  presentat per l'ajuntament de la Cellera de Ter, que proposa la creació d'una cooperativa d'habitatge deslocalitzada.

 

Projectes seleccionats

Creació d'una cooperativa d'habitatge deslocalitzat i d'una comunitat local de producció energètica fotovoltaica

El projecte 'Creació d'una cooperativa d'habitatge deslocalitzat i d'una comunitat local de producció energètica fotovoltaica', de l'Ajuntament de la Cellera de Ter pretén fomentar l’habitatge per a joves i gent gran i reduir la petjada energètica del municipi.

 

Repoblem Rocafort de Queralt

El projecte "Repoblem Rocafort de Queralt" té l'objectiu de fixar joves i noves famílies al municipi i vol fer-ho a partir de la renovació de l'antic consultori de la vila i uns terrenys municipals per construir nous domicilis a preu assequible.

 

Oportunitats per a les persones, impuls al territori

El projecte 'Oportunitats per a les persones, impuls al territori' del Consell Comarcal del Pallars Jussà té per objectiu millorar l'ocupabilitat de persones amb discapacitat o dificultats d'inserció laboral, perquè aquestes persones puguin tenir les mateixes oportunitats i, alhora, fomentar el territori i estimular l'atracció de persones que es vulguin arrelar a la comarca.

Aquest projecte ha estat un model de bones pràctiques que des de l’ACM vàrem poder anar a exposar a la Conferència Europea de Serveis Socials que va tenir lloc del 8 al 10 de juny a Hamburg.

En el marc de la Conferència Europea el President del Consell Comarcal del Pallars Jussà va poder explicar que el projecte inclou la creació de nous serveis de vida independent per a les persones amb necessitats de suport al territori a través de la contractació de persones amb vulnerabilitats. D’aquesta manera es busca generar oportunitats laborals per a persones amb discapacitat i en risc d’exclusió social alhora que s’activaran estratègies de contractació pública responsables i inclusives des dels municipis de la comarca del Pallars Jussà. I amb l’objectiu final que la població continuï resident a la comarca.

La Conferència Europea de Serveis Socials és el fòrum anual més gran de professionals dels serveis socials públics d'Europa, organitzat per l’ESN (Xarxa europea de serveis socials).

Per conèixer amb més profunditat els tres projectes, cliqueu en el següent ENLLAÇ.